Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συντάξεις χηρείας: Καθυστερήσεις καταγγέλλουν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Συντάξεις χηρείας: Καθυστερήσεις καταγγέλλουν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Οι 57 υπογράφοντες βουλευτές (με πρώτη την Γκαρά Αναστασία) υπογραμμίζουν ότι  μια μερίδα πολιτών, δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) χρήζουν μιας ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας από το κράτος

Τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών «καρφώνουν» 57 κυβερνητικοί βουλευτές καταγγέλλοντας  ότι παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έκδοση και απόδοση των συντάξεων χηρείας.

Με ερώτηση που κατέθεσαν  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για το λόγο καθυστέρησης έκδοσης των συντάξεων, την ώρα που – όπως λένε – οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Οι 57 υπογράφοντες βουλευτές (με πρώτη την Γκαρά Αναστασία) υπογραμμίζουν ότι  μια μερίδα πολιτών, δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) χρήζουν μιας ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας από το κράτος, «καθώς οι πολίτες αυτοί, εκτός από την απώλεια του ανθρώπου τους, έχουν να διαχειριστούν και το βιοποριστικό τους ζήτημα».

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η ηγεσία των υπουργείων έχει πολλάκις υπογραμμίσει την προτεραιότητα να αποδοθούν άμεσα οι συντάξεις χηρείας, ειδικότερα μετά και από την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου από τον ΕΦΚΑ τον Φεβρουάριο του 2018, με την οποία «ξεκλείδωσαν» ουσιαστικά οι διαδικασίες και άνοιξε τυπικά ο δρόμος για την έκδοση οριστικών συντάξεων χηρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν οι κυβερνητικοί βουλευτές,  με την εγκύκλιο αποσαφηνίζεται το πλαίσιο που ορίζεται από το νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) περί χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου.

«Ωστόσο, παρατηρούνται έως και σήμερα αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αναβολές, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες δικαιούχους χήρους και χήρες σε καθεστώς αδιεξόδου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους» αναφέρουν σε υψηλού τόνους οι βουλευτές ενώ σημειώνουν ότι οι διαμαρτυρίες για τις αναίτιες αυτές καθυστερήσεις ολοένα και πληθαίνουν.

Οι  βουλευτές στην ερώτησή τους ζητούν να μάθουν:

1. Για ποιό λόγο καθυστερεί η χορήγηση των συντάξεων λόγω θανάτου στους δικαιούχους;

2. Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έκδοση των οριστικών συντάξεων χηρείας αλλά και η άμεση απόδοσή τους στους δικαιούχους;

Πως αντιδρούν τα κόμματα στο προσκλητήριο Σκουρλέτη για κατάτμηση εκλογικών περιφερειών

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024