Το νομοσχέδιο για την ανάπλαση της Αθήνας μπορεί να ψηφίστηκε αλλά η υπόθεση του έργου δεν φαίνεται πως θα προχωρήσει χωρίς εντάσεις. Και η πρώτη αντίδραση έρχεται με αφορμή το γεγονός της ίδρυσης Ανώνυμης Εταιρείας για την οποία υπεύθυνος θα είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε το γεγονός και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι  ότι αφαιρούνται αρμοδιότητες από τον Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία εταιρείας για διορισμό «ημετέρων».

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αντίδραση ήρθε από τον ίδιο τον Δήμο. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης χαρακτηρίζει την εταιρία «θεσμικό έκτρωμα» και τη νεοσυσταθείσα εταιρεία «αποσπασματική και νεφελώδη», η οποία έχει σκοπό να εξυπηρετήσει πολιτικάντικα σχέδια. Ο κ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι, ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη εκπονήσει και υλοποιεί πρόγραμμα για την πρωτεύουσα, το οποίο φέρει και τις υπογραφές 17 υπουργών.

Μάλιστα, ο δήμαρχος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση της ανάπλασης, που αφορά έργα όπως αυτό στα Προσφυγικά στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τα έργα στα Εξάρχεια (να ανοίξει ξανά το Πολυτεχνείο κ.ά.). Επίσης, σχεδιάζεται -κατόπιν τροπολογίας 3 βουλευτών που έγινε δεκτή- και η ίδρυση Μουσείου Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Αλέκος Φλαμπουράρης κάλεσε τον Δήμο της Αθήνας να συμβάλει «στην εθνική προσπάθεια» κατηγορώντας τον κ. Καμίνη ότι ο λόγος της σθεναρής του άρνησης να συνεργαστεί είναι… μικροπολιτικά συμφέροντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικές κατηγορίες -διά στόματος Σπίρτζη- προς τον Δήμο  περιγράφουν μία Αθήνα «απάνθρωπης για τους πολίτες με κινητικά προβλήματα» με «μηδενικούς» ελεύθερους χώρους.

Το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας

Όταν μιλάμε για την Αθήνα, μιλάμε για μία πόλη γεμάτη χαώδεις αντιφάσεις, ακόμα και σε αποστάσεις τρομερά μικρές (η απόσταση μεταξύ Συντάγματος και Ομόνοιας είναι μία τέτοια περίπτωση -από τη μεγαλύτερη και αγορά της πόλης στην Ερμού, μέχρι την ακριβότερη που είναι στη Βουκουρεστίου και τέλος στην αγορά των ναρκωτικών στην Ομόνοια).

Η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, που κατά καιρούς έχει απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο, παρά τους ισχυρισμούς περί ανάπτυξης και διαμόρφωσης του κέντρου ώστε να είναι πιο προσιτό προς όλες τις κατηγορίες πολιτών, ειδικά των ΑμΕΑ, έχει σε κάθε αντιμετωπίσει συγκεκριμένα προβλήματα.

Δεν είναι, εξάλλου, άγνωστο το ότι η κρίση αύξησε την εγκληματικότητα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ούτε ότι η περιοχή γύρω από τα Εξάρχεια παραμένει μία από τις πιο επικίνδυνες, αφού έχει μεταφερθεί εκεί μία από τις μεγαλύτερες «πιάτσες» ναρκωτικών της Αθήνας, ενώ οι άστεγοι της πόλης δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα πεζοδρόμιά της –την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες εγκαταλειμμένα σπίτια.

Μένει να δούμε αν η υπόθεση της βελτίωσης της ζωής στην πόλη μέσα από την ανάπλασή της θα συνδυαστεί με την αντιμετώπιση των πραγματικά έντονων προβλημάτων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο