Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «αγκάθια» για την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες

Τα «αγκάθια» για την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες

Η φράση που βγαίνει καθημερινά  από τα χείλη συριζαίων βουλευτών, είναι «πως θα πάμε σε εκλογές με μειωμένες τις συντάξεις»

Πολιτικές κινήσεις προκειμένου να περιορίσουν το επικείμενο εκλογικό βατερλό αναζητούν στην κυβέρνηση η οποία το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει εικόνα «βαβέλ» καθώς πρωτοκλασάτα στελέχη, υπουργοί και βουλευτές δεν έχουν ενιαία γραμμή για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων.

Ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είτε στο προσκήνιο είτε παρασκηνιακά χτυπά «καμπανάκι» για την επικείμενη μείωση των συντάξεων ζητώντας διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ή να μετατεθεί το «ψαλίδι» για αργότερα. Κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, έχουν βάλει «πάγο» σε όσους ευαγγελίζονται αλλαγές στο θέμα περικοπής των συντάξεων.

Η φράση που βγαίνει καθημερινά  από τα χείλη συριζαίων βουλευτών, είναι «πως θα πάμε σε εκλογές με μειωμένες τις συντάξεις». Για τον λόγο αυτό, ορισμένοι υπουργοί αρχίζουν να αφήνουν να … αιωρούνται υποσχέσεις για αντισταθμιστικά μέτρα, για επαναφορά της 13ης σύνταξης, μείωση του αφορολόγητου κ.α. Ο Νίκος Φίλης μιλά ανοιχτά για επαναδιαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το «μαχαίρι» στις συντάξεις, ενώ ο ευρωβουλευτής Σ. Κούλογλου έφθασε προ ημερών στο σημείο να προαναγγείλει επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Την Κυριακή ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος παραδέχθηκε πάντως ότι θα περικοπούν και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ ενώ παρέπεμψε σε βελτιώσεις για το … μέλλον  ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς μιλώντας για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή, η τήρηση της συμφωνίας, το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και η ολοκλήρωση του προγράμματος πρέπει να είναι προτεραιότητά μας. Πρόσθεσε όμως με νόημα πως «μετά  την ολοκλήρωση του προγράμματος και με βάση την πορεία των δημοσιονομικών, οποιαδήποτε συζήτηση είναι νόμιμη».

Εκτός από την εικόνα «βαβέλ» που παρουσιάζει η κυβέρνηση, όχι μόνο για μείζονα πολιτικά θέματα, όπως το θέμα των συντάξεων, αλλά και προσφάτως για το νομοσχέδιο που αφορά στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια για το οποίο δεν κατάφεραν να πεισθούν όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ένα άλλο ζήτημα, είναι η κρίση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το μεθοδευμένο «πολιτικό φλερτ» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής με «δόλωμα» το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ η οποία έχει δημιουργήσει προβλήματα και στο εσωτερικό του κόμματος οδεύει προς το τέλος αναζητεί συμμάχους.

Στο Μαξίμου όμως ανησυχούν και για έναν πρόσθετο λόγο. Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων για το κυβερνών κόμμα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει μία δυναμική ανόδου. Άλλωστε, αυτός είναι και ένας από τους λόγους όπου η κυβέρνηση ρίχνει τα … δίχτυά της προς το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να μπορέσει να ισχύσει η απλή αναλογική από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Και μέσα σε όλα αυτά, «γκριζάρει» καθημερινά το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν λάβει από ευρωπαίους αξιωματούχους ξεκάθαρο μήνυμα ότι η εποπτεία μετά το τέλος του μνημονίου θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ότι μετά το πέρας του μνημονίου τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα μπει σε ένα νέο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

«Καμπανάκι» από Κουτεντάκη: Εύθραυστη η ανάκαμψη της οικονομίας

Εν τω μεταξύ, μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολιγσμού του Κράτους Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σημειώνοντας ότι «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι εύθραυστη και θα πρέπει να προστατευτεί». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που δημιουργούν αβεβαιότητες ώστε να διασφαλισθεί ότι η χώρα δεν θα ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση.

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024