Από αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια ενώ την Τετάρτη προβλέπεται να αρχίσουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των Θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Πίτερ Ντολμαν (ΔΝΤ), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η αποστολή των θεσμών θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι την Κυριακή, κάτι που σημαίνει ότι ο κύριος όγκος των διαβουλεύσεων και η διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης συμφωνίας θα πρέπει να γίνει σε τέσσερα εικοσιτετράωρα: από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο.

Στις 24 Μαΐου όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, θεσμοί και ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχουν ήδη μπει εδώ και ημέρες στη διαδικασία σύνταξης ενός προσχεδίου της τεχνικής συμφωνίας (compliance report) και επί αυτού έχουν καταγραφεί τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών. Πρακτικά, στο 4ήμερο των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο επικεφαλής θα επιχειρηθεί να εξαλειφθούν αυτά τα σημεία διαφωνίας και το Σάββατο να υπάρξει «λευκός καπνός».

Αν τα χρονοδιαγράμματα τηρηθούν και επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία, η σκυτάλη θα περάσει και πάλι στην ελληνική πλευρά, η οποία θα πρέπει από τις 24 Μαΐου και μέχρι το Euro Working Group του Ιουνίου να υλοποιήσει τα 88 προαπαιτούμενα δημοσιεύοντας στο ΦΕΚ τις υπουργικές αποφάσεις που θα απαιτηθούν και περνώντας από τη Βουλή ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα κλείσει η μεγάλη πλειονότητα των 88 προαπαιτουμένων που περιλαμβάνει η 4η αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κινείται με αργούς ρυθμούς, λιγότερα από 10 από τα συνολικά 88 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί, και στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος απέστειλε νέο e-mail προς τους αρμόδιους υπουργούς και ζήτησε επιτάχυνση της υλοποίησης των δεκάδων προαπαιτούμενων που παραμένουν ανεκπλήρωτα.

Γράψτε το σχόλιο σας