Στις 10:30 το πρωί, στο Σούνιο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Στο περιθώριο των εργασιών της 2ης Υπουργικής Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus», οι Νίκος Κοτζιάς, Νικόλα Ντιμιτρόφ και Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να εξεταστούν όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την αποδοχή της χρήσης της νέας ονομασίας έναντι όλων (το περίφημο erga omnes), μετά και τη συνάντηση που είχαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Χθες Παρασκευή ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι «από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε και θα υπάρξει η νομική επικύρωση της συμφωνίας, ο δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ είναι ανοικτός» καθιστώντας σαφές πως «εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δύο πλευρές, θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η ιστορία δεν πρέπει να είναι φυλακή, αλλά σχολείο – και μας φυλάκισε, όπως είπε, σε πολλά ζητήματα.

Από την πλευρά του, ο σκοπιανός ομόλογός του εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη φάση, κατ’ ουσίαν αντιμετωπίζουμε μία από τις τελευταίες εναπομείνασες διαφορές και διερευνούμε τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες αμφοτέρων των πλευρών. Θεωρώ πως έχουμε ενώπιόν μας μία μεγάλη ευκαιρία, έχουμε επενδύσει τεράστια προσπάθεια σ’ αυτό».

Και συμπλήρωσε πως «αν δεν τα καταφέρουμε, θα συνεχίσουμε για να το κάνουμε καλύτερα».

Διαβάστε επίσης:

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο