Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βγήκαν οι σκελετοί από τη ντουλάπα του Κινήματος Αλλαγής

Βγήκαν οι σκελετοί από τη ντουλάπα του Κινήματος Αλλαγής

Η ανοικτή ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη ήταν η κορυφή του παγόβουνου

Στα εξ ων συνετέθη κινδυνεύει να διαλυθεί το Κίνημα Αλλαγής, η ενιαία προσπάθεια που ξεκίνησε από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2017 και κατέληξε στις αρχές Μαρτίου στο ιδρυτικό συνέδριο.
Αυτό που όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν ομολογούσε, δηλαδή οι προσωπικές στρατηγικές η πλήρης διάσταση απόψεων σε κρίσιμα θέματα, η αδυναμία σύνθεσης και κυρίως οι προσωπικοί εγωισμοί, έχουν βγει στο φως και απειλούν την προσπάθεια.

Η ανοικτή ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Ηταν το κερασάκι στην τούρτα αφού από την αρχή η προσπάθεια υπονομεύτηκε εκ των έσω. Και δικαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι αν δεν υπάρξει από την αρχή ενότητα, αν δεν υπάρξει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα και όργανα, τότε η μεγάλη Κεντροαριστερά δεν θα είχε καλό τέλος.

Η Φώφη Γεννηματά σε μια επίδειξη δύναμης και ταυτόχρονα μια κίνηση υψηλού ρίσκου, ουσιαστικά προειδοποίησε ακόμη και με διαγραφές στελέχη που εμφανίζονται να είναι σε άλλη κατεύθυνση από τα επίσημα όργανα του Κινήματος. Κατά κύριο λόγο «έδειξε» τον Γιάννη Ραγκούση που φλέρταρε ξεκάθαρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι για τις συνεχείς διαφοροποιήσεις εντός κι εκτός Βουλής.

Η πρόεδρος του Κινήματος λέει: «Η κοινωνική βάση της παράταξής μας που αγωνιά κι αγωνίζεται, δεν έχει καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας. Γιατί αλλοιώνουν την εικόνα μας, θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων. Μετατρέπουν τον πλουραλισμό από πλεονέκτημα, σε όπλο όσων θέλουν να μας πλήξουν. Έως εδώ. Αυτό δεν θα το επιτρέψω. Θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας. Και πολύ περισσότερο όσους αναζητούν είτε μόνο την επόμενη εκλογική στέγη, είτε την επόμενη Κυβερνητική τους θέση»

Το «έως εδώ» και το «δεν θα το επιτρέψω» δείχνει ότι η κ. Γεννηματά είναι αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα. Κι όποιος διαφοροποιηθεί δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός ΚΙΝΑΛ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν στα στελέχη που έστειλε το μήνυμα είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου εξαιτίας των ραντεβού του στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και η Χ. Τρικούπη έλεγε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και το επόμενο ερώτημα είναι αν η Γεννηματά εννοούσε όσα έλεγε και ποιες θα είναι οι κινήσεις της μετά την ανακοίνωση – απάντηση του Ποταμιού σε πολύ υψηλούς τόνους.

«Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν. Οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στον συντηρητισμό κάθε είδους, είναι σταθεροί και διαχρονικοί. Αυτές τις μάχες δίναμε πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα. Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε. Με οδηγό μας, πάντα και μόνο, τις προοδευτικές μας αξίες και τις ξεκάθαρες θέσεις μας», ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Θεοδωράκης προαναγγέλλει αυτόνομη πορεία… εντός του Κινήματος, κάτι που είναι σίγουρο ότι στην επόμενη δύσκολη μάχη στη Βουλή ή σε ένα θέμα με διαφορετικές απόψεις, δεν θα έχει πρόβλημα να διαφοροποιηθεί.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η ανακοίνωση ήταν πιο ήπιων τόνων. «Οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες και τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής. Τα όποια προβλήματα δεν λύνονται με δημόσιες αντιπαραθέσεις».

Ουσιαστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος ζητά ενότητα και συλλογικές αποφάσεις.

Αγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, και ιδιαίτερα ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, σε όλο αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα του Κινήματος δεν είναι η καλύτερη σε μια χρονική περίοδο που θα έπρεπε να δείχνει ενότητα και κοινή πορεία προς τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Και τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι δεν υπάρχει σύμπλευση, το εγχείρημα φθίνει και όσα λέγονται και γίνονται δημοσίως διώχνουν τον κόσμο, δείχνουν ασέβεια στους 212 χιλιάδες συνιδρυτές.

Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις έχουν κάνει «μύλο» το κόμμα και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ξανακολλήσει το γυαλί που έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν κόλλησε, όσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν να δείξουν το αντίθετο.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024