Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος νεφρολιθίασης από τα αντιβιοτικά

Κίνδυνος νεφρολιθίασης από τα αντιβιοτικά

O κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα μικρότερης ηλικίας άτομα και αυτούς που έχουν εκτεθεί πιο πρόσφατα στα συγκεκριμένα φάρμακα

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά και οι ενήλικοι που λαμβάνουν ορισμένου είδους αντιβιοτικά διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νεφρολιθίασης.

Είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει τα αντιβιοτικά με τη νεφρολιθίαση και μάλιστα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα μικρότερης ηλικίας άτομα και αυτούς που έχουν εκτεθεί πιο πρόσφατα στα συγκεκριμένα φάρμακα.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Society of Nephrology, επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Γκρέγκορι Τασιαν, ανέλυσε ιατρικά αρχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, που αφορούσαν 13 εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά που είχαν εξεταστεί από γενικούς γιατρούς την περίοδο 1994-2015.

Οι ερευνητές εστίασαν στο ιστορικό έκθεσης σε αντιβιοτικά για 26.000 άτομα με νεφρολιθίαση, συγκριτικά με 260.000 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι πέντε κατηγορίες από του στόματος αντιβιοτικών σχετίζονταν με τη διάγνωση της νεφρολιθίασης. Επρόκειτο για τις σουλφάσες, τις κεφαλοσπορίνες, τις φθοροκινολόνες, τη νιτροφουραντοϊνη και τις πενικιλίνες ευρέως φάσματος.

Μετά τη συνεκτίμηση της ηλικίας, του φύλου, της φυλής, λοιμώξεων του ουροποιητικού, άλλων φαρμάκων και άλλων ιατρικών παθήσεων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που είχαν πάρει σουλφάσες είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να έχουν νεφρολιθίαση, ενώ οι ευρέως φάσματος πενικιλίνες αύξαναν τον κίνδυνο κατά 27%.

Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου. Αλλά παρέμενε υψηλός αρκετά χρόνια μετά τη χρήση των αντιβιοτικών.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι τα αντιβιοτικά αλλάζουν τη σύσταση του ανθρώπινου μικροβιώματος. Και οι διαταραχές του μικροβιώματος στο γαστρεντερικό και ουροποιητικό σύστημα έχουν σχετιστεί τη νεφρολιθίαση, αλλά δεν είχαν αναδείξει σχέση και με τα αντιβιοτικά.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνταγογράφηση αντιβιοτικών είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας ως προς τη νεφρολιθίαση και οι γιατροί θα πρέπει να αλλάξουν τακτική ως προς τη συνταγογράφηση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, δεδομένης και της διαρκώς αυξανόμενης νεφρολιθίασης στα παιδιά», επισημαίνει ο Δρ Τασιαν.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024