Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία εξόδου από τα μνημόνια δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Ο κ. Δραγασάκης μίλησε για δίκαιη ανάπτυξη χωρίς παθογένειες του παρελθόντος υπογραμμίζοντας πως δεν έχουμε κόψει ακόμη το νήμα.

Στέλνοντας δε μήνυμα στις τράπεζες επισήμανε ότι μετά τα stress tests που επιβεβαιώνουν ότι έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση, στόχος είναι η μείωση των κόκκινων δανείων και η πιο ενεργή παρουσία τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ειδικότερα αναφερόμενος στις τράπεζες και στα stress tests είπε ότι έχει φύγει ο φόβος. «Ο έλεγχος έγινε και διαπίστωσε ότι οι τράπεζες είναι ασφαλείς».

«Τα αποτελέσματα των stress tests επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς και έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση. Από εδώ και στο εξής οι βασικές προτεραιότητες είναι, πρώτον η ταχύτερη μείωση των ‘κόκκινων δανείων’ με αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους και, δεύτερον, η πιο ενεργή παρουσία των τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» επισήμανε.

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης τονίζοντας πως πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια για να ξεμπλοκάρει το τραπεζικό σύστημα και να βοηθήσουν οι τράπεζες τις ΜΜΕ.

«Να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση στην οποία τα θέματα είναι βατά και τρίτο και πιο σημαντικό να έχουμε το δικό μας σχέδιο ανάπτυξης».

Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά μια αναπτυξιακή στρατηγική, ανέφερε, επισημαίνοντας πως με όλα αυτά βγαίνουμε από τα μνημόνια.

Προληπτική γραμμή θα σήμαινε νέο μνημόνιο

Σχολιάζοντας την άποψη περί λήψης προληπτικής πιστωτικής γραμμής έναντι της καθαρής εξόδου ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε ότι προληπτική γραμμή θα σήμαινε νέο μνημόνιο γιατί θα καθόριζε την τύχη μας το γερμανικό κοινοβούλιο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κουμπαρά που με το απόθεμα να καλύπτει τις ανάγκες, με 9,5 δισ. από τα αχρησιμοποίητα δάνεια και αλλά τόσα από δάνεια χαμηλότοκα.

Η δεύτερη θωράκιση για το μέλλον έχει να κάνει με θωράκιση χρέους, δηλαδή τα επιτόκια να είναι σταθερά σε χαμηλά επίπεδα και να υπάρχει ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος, σημείωσε.

Άρα, εξήγησε, θέλουμε συμφωνία για το χρέος, ώστε τα επόμενα 15 – 20 χρόνια να είναι όλα ρυθμισμένα.

«Θα υπάρχουν εμπόδια μετά;» αναρωτήθηκε και απάντησε καταφατικά προσθέτοντας όμως «όπως για όλες τις χώρες».

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως αυτό που θα καθορίζει τις εξελίξεις θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης, η οικονομία και η στάση της κοινωνίας. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία όταν βγήκε η νέα κυβέρνηση η ΕΕ ήθελε να συνεχιστεί η λιτότητα και η χώρα κατόρθωσε να αλλάξει αυτή την πολιτική, επισήμανε.

«Βεβαίως θα υπάρχουν κίνδυνοι πισωγυρίσματος αν δεν χτυπήσουμε τη διαπλοκή και δεν υπάρξει πρόοδος στην ανασυγκρότηση κλπ. Αν επικρατήσουν δυνάμεις νεοφιλελεύθερες ο κίνδυνος υπάρχει».

Κεντρική προτεραιότητα στην νέα περίοδο είναι να χτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος στη βάση ενός δικαίου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, επισήμανε ο κ. Δραγασάκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο