Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέρασαν τα τεστ… αρχίζει το στρες

Πέρασαν τα τεστ… αρχίζει το στρες

Χρόνο αγόρασαν οι διοικήσεις προκειμένου να συνεχίσουν αυτά που έχουν δεσμευτεί να κάνουν

Το Σάββατο ήταν μια καλή ημέρα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αν και αναμενόμενη. Ολοι λίγο – πολύ γνώριζαν ότι θα περάσουν με επιτυχία τα stress test και δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις ή κάποιο θρίλερ σαν κι αυτό που ζήσαμε σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα φαίνεται να βαδίζει σε έναν ομαλό δρόμο εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων και κυρίως σε μια διαρκή προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, ακόμη κι αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη γι’ αυτό.

Ωστόσο, τα τεστ αντοχής των τραπεζών δεν είναι το τέλος της προσπάθειας που γίνεται από τις διοικήσεις, αλλά το εφαλτήριο για να γίνουν ακόμη πολλά περισσότερα. Αν θέλουμε να το δούμε στεγνά οικονομικά, η επιτυχία στα τεστ ήταν μια συμφωνία του εποπτικού οργάνου, του SSM δηλαδή και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τις συστημικές τράπεζες, ώστε να δοθεί πίστωση χρόνου.

Χρόνο αγόρασαν οι διοικήσεις προκειμένου να συνεχίσουν αυτά που έχουν δεσμευτεί να κάνουν. Δηλαδή αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων, πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό, απεμπλοκή από μη τραπεζικές δραστηριότητες, προγράμματα εθελούσιας εξόδου εργαζόμενων και αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων.

Πρόκειται για αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν τους επόμενους μήνες και που θα έχουν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο σε πολλούς. Για παράδειγμα η αναμόχλευση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων θα έχει συνέπειες για τους προβληματικούς δανειολήπτες.

Επίσης, η συνέχιση της πώλησης NPL’s σημαίνει ότι δάνεια μεταφέρονται σε ξένα funds κι επίσης ότι μέσα στο καλοκαίρι αλλά και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να γίνουν χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Σημαίνει επίσης εντατικοποίηση της προσπάθειας ξεκαθαρίσματος των προβληματικών εταιρικών δανείων. Κάτι που σημαίνει ότι θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους συνεπείς αλλά θα μπουν λουκέτα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Και τέλος, ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους των τραπεζών σημαίνει αποχώρηση χιλιάδων τραπεζικών υπαλλήλων και κλείσιμο ή συγχώνευση υποκαταστημάτων.

Δύσκολες, λοιπόν, οι αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι διοικήσεις οι οποίες κι αυτές περνούν διαρκώς από τεστ. Κρίνονται, αξιολογούνται και υφίστανται κι αυτές τις συνέπειες μιας αποτυχημένης, κακής ή εν πάση περιπτώσει μη παραγωγικής διαχείρισης των τραπεζών τους. Γι’ αυτό και θα υπάρξουν σοβαρές διοικητικές ανακατατάξεις, όπου αυτό χρειάζεται.

Συμπέρασμα: Τα τεστ τα πέρασαν, ο αγώνας αντοχής μόλις ξεκίνησε.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024