Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα: «Τσουχτερός» ο λογαριασμός για τον ΕΝΦΙΑ

Ακίνητα: «Τσουχτερός» ο λογαριασμός για τον ΕΝΦΙΑ

τα τέλη Μαρτίου οι εκτιμητές παρέδωσαν 30.000 τιμές ζώνης για όλη τη χώρα αφού για κάθε περιοχή δόθηκαν τρεις εκτιμήσεις - εισηγήσεις

Με το χρονοδιάγραμμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών να έχει τιναχθεί στον αέρα, το τοπίο του ΕΝΦΙΑ παραμένει ακόμα θολό. Στην Καραγεώργη Σερβίας εξακολουθούν να ψάχνονται με τις τιμές των ακινήτων και όλα δείχνουν ότι αυτές θα ενεργοποιηθούν με τις ζέστες του Ιουνίου.
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Αποδείχθηκε όνειρο θερινής νυκτός, αφού η ημερομηνία παρήλθε χωρίς να γίνει τίποτα απολύτως. Τότε η κυβέρνηση με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεσμεύτηκε στους δανειστές να έχει έτοιμες τις νέες τιμές στα τέλη Μαρτίου. Το χρονοδιάγραμμα πάλι δεν τηρήθηκε. Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε τη δουλειά σε ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων. Στα τέλη Μαρτίου οι εκτιμητές παρέδωσαν 30.000 τιμές ζώνης για όλη τη χώρα αφού για κάθε περιοχή δόθηκαν τρεις εκτιμήσεις – εισηγήσεις.
Από τότε το κουβάρι των αντικειμενικών βρίσκεται στα χέρια ειδικής ομάδας εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προσπαθεί να το ξετυλίξει. Συγκρίνει τις τιμές που έδωσαν οι εκτιμητές με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων.
Η ομάδα έχει ακόμα πολλή δουλειά ενώ έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν μπορεί να βγάλει άκρη για περίπου 1.500 – 2.000 ζώνες. Για τις περιοχές αυτές οι ιδιώτες εκτιμητές είτε δεν κατάφεραν να δώσουν τιμές αφού τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν αγοραπωλησίες είτε οι τιμές που εισηγήθηκαν είναι ακραίες και θα φέρουν μεγάλες στρεβλώσεις στην κτηματαγορά.

Με βάση τα σενάρια που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δεν αποκλείεται να δουν τον ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται ακόμη και πάνω από 20%. Από την άλλη, όσοι περιμένουν να ξεφουσκώσει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ λόγω μείωσης των αντικειμενικών, μάλλον θα απογοητευτούν.

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024