Το Ισραήλ αποσύρθηκε την Παρασκευή από την κούρσα στην οποία έπαιρνε μέρος με τη Γερμανία και το Βέλγιο για δύο έδρες χωρών-μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2019-2020.

Τα 193 κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πρόκειται να αναδείξουν μέσω ψηφοφορίας τον επόμενο μήνα πέντε νέες χώρες-μέλη για δύο χρόνια στο ΣΑ, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2019. Το Ισραήλ, η Γερμανία και το Βέλγιο διεκδικούσαν δύο θέσεις που αναλογούσαν στην ομάδα των δυτικοευρωπαϊκών και άλλων χωρών.

Γερμανία και Βέλγιο είναι πλέον υποψήφιες χώρες χωρίς αντίπαλο, μολαταύτα χρειάζεται να εξασφαλίσουν πάνω από τα δύο τρίτα των ψήφων της Γενικής Συνέλευσης για να εκλεγούν.

«Αποφασίστηκε ότι θα συνεχίσουμε να δρούμε μαζί με τους συμμάχους μας ώστε το Ισραήλ να πραγματώσει το δικαίωμά του για πλήρη συμμετοχή (…) στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στον ΟΗΕ», ανέφερε ανακοίνωση της ισραηλινής μόνιμης αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη.

Διπλωματική πηγή στον ΟΗΕ, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι το Ισραήλ αποφάσισε ν’ αποσύρει την υποψηφιότητά του διότι είχε λιγοστές πιθανότητες να κερδίσει.

Η μυστική… συμφωνία

Κάθε χρόνο, η Γενική Συνέλευση εκλέγει πέντε νέα μέλη στο ΣΑ. Οι περιφερειακές ομάδες γενικά καταλήγουν συναινετικά στις υποψηφιότητες των χωρών και οι ανταγωνισμοί είναι όλο και πιο σπάνιοι.

Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ο οποίος ορκίστηκε νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία την Πέμπτη, είχε υποστηρίξει τον Μάρτιο, πως με τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον, είχε κλειστεί τη δεκαετία του 1990 συμφωνία με τα κράτη της ομάδας των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και άλλων περιοχών προκειμένου ν’ αφεθεί το Ισραήλ να διεκδικήσει χωρίς αντίπαλο έδρα στο ΣΑ.

Ο Γκρενέλ, εκπρόσωπος της μόνιμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ από το 2001 μέχρι το 2009, είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό μέσω Twitter στις 14 Μαρτίου: «Το Ισραήλ περίμενε 19 χρόνια! Οι ΗΠΑ πρέπει ν’ απαιτήσουν η Ευρώπη να κρατήσει τον λόγο της», είχε γράψει.

Γερμανοί διπλωμάτες αρνήθηκαν ότι είχε κλειστεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Η ισραηλινή αποστολή στα Ηνωμένα Εθνη απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την ανάρτηση του Γκρενέλ στο Twitter.

Το ΣΑ, που έχει πέντε κράτη-μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία), τα οποία έχουν το δικαίωμα να προβάλλουν βέτο, είναι το μοναδικό όργανο του ΟΗΕ το οποίο λαμβάνει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα όσον αφορά στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων ή την καταφυγή στη χρήση βίας.

Γράψτε το σχόλιο σας