Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δ.Παπαδημούλης: Ζητούμενο η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ χονδρικού, λιανικού εμπορίου και τοπικής κοινωνίας

Δ.Παπαδημούλης: Ζητούμενο η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ χονδρικού, λιανικού εμπορίου και τοπικής κοινωνίας

Ομιλία σε εκδήλωση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας

Η χώρα μας κάνει τα πρώτα βήματα στην ανάκαμψη και την παραγωγική ανασυγκρότηση με ένα νέο πρότυπο που βασίζεται στην εξωστρέφεια και στη βελτίωση ποιότητας, και όχι σε ένα παρωχημένο μοντέλο, που βασιζόταν στα δανεικά.

Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ομιλία του στην τελετή έναρξης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας για τη φιλοξενία της παγκόσμιας καμπάνιας «Love Your Local Market» 2018, με την υπογραφή Πρωτόκολλου Συνεργασίας µεταξύ των Αγορών, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Παγκόσµιας Ένωσης Χονδρεµπορικών Αγορών (WUWM).

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο στόχος της βελτίωσης των συνεργειών μεταξύ χονδρικού, λιανικού εμπορίου, τοπικών αγορών και κοινωνίας για τη χώρα μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Αθήνα αποτελεί έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό. «Η κουζίνα αποτελεί μέρος του πολιτισμού ενός τόπου και η διεθνής τάση που είναι να προτιμούνται τα τοπικά προϊόντα διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τους επισκέπτες ενός τόπου, κι αυτόν τον τομέα η χώρα μας μπορεί να τον αξιοποιήσει ιδιαίτερα. Πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε με διάθεση εκσυγχρονισμού και αύξησης των συνεργειών» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.

Έχει ιδιαίτερη σημασία για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η αύξηση των συνεργειών μεταξύ παραγωγών, λιανεμπόρων και καταναλωτή και η αλυσίδα αυτή να γίνεται διαφανής, χρήσιμη και αποτελεσματική για όλους. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προσπαθεί να ενισχύσει τη νομοθεσία για να διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργειών για την ανάπτυξη της τοπικής και της κυκλικής οικονομίας, ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε τη σημασία των δήμων και των κοινοτήτων στη δημιουργία οικονομιών κλίμακος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, σημείωσε ότι οι κεντρικές αγορές μπορούν με την αξιοποίηση των υποπροϊόντων που παράγονται σε αυτές να αποτελέσουν χώρους για άντληση πρόσθετων πόρων και ταυτόχρονα προστασίας του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ενεργειακή αξιοποίηση των υποπροϊόντων αλλά και στη σημασία τους για την κυκλική οικονομία.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης, σημείωσε ότι η εκδήλωση συμπίπτει με την εκπόνηση και επεξεργασία του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, στο οποίο δίνεται μεγάλη σημασία στη μεταποίηση και τα logistics, προκειμένου να δείξουν τη δυναμική της χώρας μας. Οι κεντρικές αγορές και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές δείχνουν δυναμική εξωστρέφειας και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για συνέργειες, όπως είπε ο ίδιος.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Στεφανία Γεωργακάκου – Κουτσονίκου, σημείωσε ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή βοηθούν την τοπική αγορά, συμβάλλουν στην εμβάθυνση της εμπιστοσύνης μεταξύ των χονδρικών, λιανεμπορικών αγορών και των καταναλωτών, ενώ οδηγούν και στην περαιτέρω αναβάθμιση των αγορών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τομέα Λιανικών Αγορών της WUWM (World Union of Wholesale Markets), Ζαν Πολ Ογκούστ, σημείωσε ότι ο θεσμός ξεκίνησε για να αναπτυχθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η σχέση μεταξύ χονδρικών και λιανικών αγορών και της τοπικής κοινωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι αγορές αναλαμβάνουν δράσεις για την αγροδιατροφή και την καλύτερη δυνατή ποιότητα των τροφίμων.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν 30 εκπρόσωποι 19 Αγορών, από 14 χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024