Όχι και τόσο ξαφνικά οι επιθέσεις από ομάδες νεοναζί έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Ανήμερα της Πρωτομαγιάς άγνωστοι βανδάλισαν σχολείο στην Καλλιθέα, το οποίο υπήρξε η φυλακή του αγωνιστή της Αριστεράς, Νίκου Μπελογιάννη. Οι τοίχοι γέμισαν συνθήματα και ναζιστικά εμβλήματα ενώ κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι άλλα τρία σχολεία έχουν δεχθεί παρόμοιους βανδαλισμούς.

Η ΕΛΜΕ Καλλιθέας αναφέρει: «Την παρέλαση της 25ης Μαρτίου ομάδα φασιστών επιτέθηκε και χτύπησε αντιφασίστες/τριες που μοίραζαν αντιφασιστικό υλικό κοντά στην πλατεία Κύπρου. Ως γνωστόν στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου, στον ίδιο χώρο, ήταν φυλακές όπου ανάμεσα σε πολλούς είχε φυλακιστεί και ο Νίκος Μπελογιάννης πριν από την εκτέλεσή του».

Το τελευταίο διάστημα οι ακροδεξιές επιθέσεις έχουν επανεμφανιστεί, έπειτα από ένα διάστημα σχετικής αφάνειας όσο η δίκη της Χρυσής Αυγής είχε παγώσει τουλάχιστον τις επίσημες «δράσεις».

Ωστόσο, την θέση τους πήρε το παλιό «όπλο» της ναζιστικής οργάνωσης, δηλαδή η δράση μέσω «αγανακτισμένων» κατοίκων κατά προσφύγων ή Γονέων και Κηδεμόνων κατά των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Τι έγινε στην Φαβέλα

Το πιο σοβαρόι περιστατικό των τελευταίων μηνών έγινε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. Ομάδα 10 χρυσαυγιτών, προερχόμενοι από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά (όπου βρίσκεται και ο κοινωνικός χώρος Φαβέλα), όρμησαν με λοστούς, κράνη και φωτοβολίδες, φωνάζοντας συνθήματα και κραδαίνοντας πυρσούς.  Η επίθεση έγινε στο άνοιγμα του χώρου για την εβδομαδιαία συνέλευσή του και στο τέλος, αποχωρώντας και αφού είχαν τραυματίσει την δικηγόρο Ελευθερία Τομπατζόγλου, φώναξαν «Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή».

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου είναι η δικηγόρος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. Η γυναίκα οδηγήθηκε στο Αττικό Νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Επιθέσεις καλυμμένες πίσω από συλλαλητήρια

Περίπου 80 άτομα προερχόμενα από τον ακροδεξιό χώρο επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ χθες στην Λέσβο, έπειτα από την πορεία 100αδων πολιτών προς  τη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η ίδια πρακτική αναπτύχθηκε κατά τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Στην Θεσσαλονίκη  χρυσαυγίτες βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος και την ίδια ημέρα ακροδεξιοί που «δεν κατονομάστηκαν» κατέκαψαν έναν κοινωνικό χώρο, κίνηση που θυμίζει εντόνως τις πρακτικές όλων των ναζιστικών ομάδων, με τελευταίο τον εμπρησμό του εργατικού κέντρου στην Οδησσό το 2014.

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας δε μετρήσαμε επιθέσεις αντίστοιχου μεγέθους , ωστόσο η πόλη γέμισε από ναζιστικά σύμβολα στο κέντρο της και επιχειρήθηκε μία καταδρομική στα Εξάρχεια από «αγνώστους» που όμως εμποδίστηκε από τα ΜΑΤ.