Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οταν η Κάλλας «συνάντησε» τον Κορκολή...

Οταν η Κάλλας «συνάντησε» τον Κορκολή…

Η έκθεση «Το Ωδείο και οι μαθητές του» φωτίζει ενδιαφέρουσες πτυχές της αθηναϊκής ζωής κι ανατρέπει κατεστημένες απόψεις

Πολλές φορές έχω αναφερθεί στο πολύτιμο Αρχείο του Ωδείου Αθηνών που κρύβει πραγματικούς θησαυρούς και διατρέχει ενάμιση, σχεδόν, αιώνα αθηναϊκής ζωής. Ευχής έργο το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, το Ιδρυμα διέρχεται φάση δημιουργικής εξωστρέφειας στο πλαίσιο της οποίας ο πλούτος αυτός σιγά σιγά αξιοποιείται κι αποκαλύπτεται φωτίζοντας ενδιαφέρουσες πτυχές που αγγίζουν πολλούς τομείς της ζωής.

Η έκθεση «Το Ωδείο και οι μαθητές του» που θα λειτουργήσει ως τις 12 Μαϊου στο εμβληματικό κτίριο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου επί των οδών Βασιλέως Γεωργίου Β΄και Ρηγίλλης, κινείται ακριβώς σ΄αυτόν τον άξονα ενώ παράλληλα ανατρέπει και κατεστημένες απόψεις.

Ενα από τα πρώτα πράγματα που συνειδητοποιεί κανείς μέσα από το υλικό είναι η κοινωνική αναγκαιότητα της ίδρυσης του Ωδείου το οποίο, σ΄αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των κοινωνικά ασθενέστερων…

Το σχετικό υλικό από τους επιφανείς μαθητές του Ιδρύματος οδηγεί στην επόμενη διαπίστωση: οι πάντες, τελικά, φοίτησαν στο Ωδείο Αθηνών. Από τον Σαμάρα, τον Ιωνα Δραγούμη και  τον Αττίκ (Κλέωνα Τριανταφύλλου) ως τον Νίκο Σκαλκώτα, τον Δημήτρη Μητρόπουλο, τη Μαρία Κάλλας, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τη Ντόρα Μπακοπούλου, τον Λεωνίδα Καβάκο αλλά και τον Στέφανο Κορκολή- για ν΄αναφέρω μερικά μόνο από τα ονόματα που συναντά κανείς.

Μαθητολόγια, εξετασιολόγια, γραπτά εξετάσεων, χειρόγραφες παρτιτούρες, φωτογραφίες, αφιερώσεις και επιστολές, προγράμματα συναυλιών, αλληλογραφίες και υποτροφίες ανασυνθέτουν την πολυπρόσωπη εικόνα της ιστορίας της μουσικής εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα.

Η ομιλία της δραστήριας εφόρου του Αρχείου κι επιμελήτριας της έκθεσης Στέλλας Κουρμπανά το Σάββατο 5 Μαϊου (στις 19.30) σίγουρα θα «φωτίσει» περισσότερο το θέμα και θα την ακολουθήσει περιήγηση στην έκθεση.

Μια ώρα αργότερα, έχει προγραμματιστεί συναυλία των σημερινών μαθητών του Ωδείου. Ποιός ξέρει; Ισως κάποιοι απ΄αυτούς να είναι οι αυριανοί επιφανείς…

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024