Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Για ένα νέο πατριωτισμό
ΠΗΓΗ: (AP Photo/Petros Giannakouris)

Για ένα νέο πατριωτισμό

Από την μεγάλη περιπέτεια του ελληνικού λαού αναδύεται ο νέος πατριωτισμός (σ.σ. όχι σύγχυση με τον εθνικισμό) που είναι απαραίτητος για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Τέτοιες ημέρες πριν από οκτώ χρόνια, η πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής ψήφιζε το πρώτο μνημόνιο. Σε περίπου 100 μέρες θα ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο και η συζήτηση που εξελίσσεται αφορά την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Στην οκταετία μνημονιακή Οδύσσεια της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας καταγράφηκαν πολλά δράματα και η χώρα άλλαξε ριζικά. Όλοι ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες και εύχονται τα καλύτερα. Από ευχολόγια χορτάσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και χρειάζονται πράξεις, όχι μόνο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα κόμματα, αλλά και από το σύνολο της κοινωνίας, ο καθένας από το πόστο του.

Ουσιαστικά από αυτή την μεγάλη περιπέτεια του ελληνικού λαού αναδύεται ο νέος πατριωτισμός (σ.σ. όχι σύγχυση με τον εθνικισμό) που είναι απαραίτητος για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Μετά από πολυετείς συγκρούσεις και εκατέρωθεν  πυρά, επιβάλλεται όλες οι κοινωνικές τάξεις να κινηθούν με πνεύμα πατριωτισμού και να βάλουν ένα λιθαράκι. Αλλιώς, κανείς δεν δικαιούται να μιλάει και να επιρρίπτει ευθύνες.

Χρειάζεται οι επιχειρηματίες να σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν και να προχωρήσουν σε επενδύσεις ώστε να αρχίσει να κινείται η οικονομία. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός.

Οι πολίτες θα πρέπει να ζητάνε αποδείξεις και να βοηθήσουν με τον τρόπο τους στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός.

Οι εφοριακοί θα πρέπει να ελέγχουν πραγματικά και να εισπράττουν τους φόρους, στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής. Κανείς να μην απειλεί με «λευκή απεργία». Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός.

Οι ιατροί οφείλουν να ασκούν το λειτούργημά τους με αυταπάρνηση και παρά τα προβλήματα του ΕΣΥ να μη ζητάνε φακελάκι, ακόμα και για να κάνουν ένα απλό εμβόλιο. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός.

Οι καταναλωτές οφείλουν να προτιμούν τα εκλεκτά ελληνικά αγροτικά και καταναλωτικά προϊόντα, αντί των εισαγομένων. Γιατί στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις και όχι τις πολυεθνικές βοηθούν να συγκρατηθεί η ανεργία. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός.

Οι άνθρωποι της εκπαίδευσης οφείλουν να στηρίξουν τους πυλώνες της παιδείας με κάθε τρόπο. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός.

Την ίδια στιγμή, το Κράτος οφείλει να προστατεύει τον έλληνα πολίτη και να τον σέβεται, από τη στιγμή που πληρώνει τους φόρους, οι οποίοι είναι μεγάλοι και αυξανόμενοι και να του παρέχει τις απαραίτητες -και ποιοτικά- υπηρεσίες. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός.

Οι πολιτικοί μας οφείλουν να κινηθούν στο πνεύμα του νέου πατριωτισμού και να μην έχουν ως οδηγό το δόγμα, «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό» και να έχουν μόνη έγνοια την επανεκλογή τους.

Η κρίση που συντάραξε την Ελλάδα, οδηγεί σε σκέψεις για το πώς μπορεί να είναι ο νέος πατριωτισμός. Ο καθένας και η καθεμία ξέρει καλύτερα πώς μπορεί να είναι ο νέος πατριωτισμός, αρκεί να μην κάνουμε αυτοκαταστροφικές κινήσεις. Εξάλλου, στους Έλληνες δεν αρμόζει η μεμψιμοιρία και η μοιρολατρία, αλλά ο αγώνας.

Πολλοί πιστεύουν, αφελώς, ότι με τη λήξη του τρίτου μνημονίου, τελειώνουν όλα. Ο «πόλεμος» δεν έχει τελειώσει ακόμα και εάν θέλουμε να τον κερδίσουμε ως χώρα με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, οφείλουμε όλοι να κινηθούμε στο πνεύμα του νέου πατριωτισμού και να σταματήσουμε τις κορώνες, τις ύβρεις, τις εκατέρωθεν κατηγορίες και τα λαϊκίστικα επιχειρήματα.

Πολλά παραδείγματα μπορεί κανείς να καταγράψει για το πώς αντιλαμβάνεται για το τι είναι ο νέος πατριωτισμός που πρέπει να είναι άρρηκτα δεμένος με την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την προστασία των κατώτερων εισοδηματικά στρωμάτων, την εκμηδένιση της διαφθοράς, την παραδειγματική τιμωρία ενόχων για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, την πάταξη της φοροδιαφυγής, κ.α.

Φθάνει πια το «όχι» σε όλα. Ήρθε η ώρα των «ναι» όπου είναι απαραίτητο.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024