Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έχουν ερωτική ζωή οι ηλικιωμένοι;

Έχουν ερωτική ζωή οι ηλικιωμένοι;

Αποτελέσματα της National Poll on Healthy Aging δείχνουν ότι, το 40% των ατόμων 65-80 ετών εξακολουθούν να είναι ενεργοί, ενώ τα τρία τέταρτα των ανθρώπων αυτού του ηλικιακού εύρους έχουν ερωτικό σύντροφο

Μια δημοσκόπηση που έγινε στις ΗΠΑ έρχεται να ανατρέψει τα κοινωνικά στερεότυπα για τη σεξουαλική ζωή των ηλικιωμένων. Από τα αποτελέσματα προκύπτει πάντως η ανάγκη των ανθρώπων να μιλούν διεξοδικότερα για τη σεξουαλική τους ζωής με τους επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης National Poll on Healthy Aging, το 40% των ατόμων 65-80 ετών εξακολουθούν να είναι ενεργοί, ενώ τα τρία τέταρτα των ανθρώπων αυτού του ηλικιακού εύρους έχουν ερωτικό σύντροφο και το 54% αυτών με σύντροφο είναι σεξουαλικά δραστήριοι.

Επίσης, ανεξαρτήτως αν είναι ενεργοί σεξουαλικά, σχεδόν τα δύο τρίτα των ηλικιωμένων δηλώνουν ενδιαφέρον για το σεξ και πάνω από τους μισούς λένε ότι το σεξ είναι σημαντικό για την ποιότητα ζωής τους.

Στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένοι από την ερωτική τους ζωή επί του παρόντος, το 73% του εθνικά αντιπροσωπευτικού δείγματος των 1.002 ατόμων, απάντησαν θετικά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν είχαν ως αρχικό στόχο να διερευνήσουν αν οι ηλικιωμένοι ζητούν βοήθεια ή πληροφορίες για σεξουαλικά προβλήματα και αν συζητούσαν με τον γιατρό τους για θέματα σεξουαλικής υγείας.

Το 18% των ηλικιωμένων ανδρών και το 3% των γυναικών δήλωσαν ότι έπαιρναν φάρμακα ή συμπληρώματα για τη βελτίωση της σεξουαλικής τους λειτουργίας την τελευταία διετία. Αλλά μόνο το 17% των συμμετεχόντων είπε ότι είχε συζητήσει με τον γιατρό ή άλλον επαγγελματία υγεία για τη σεξουαλική υγεία τα τελευταία δύο χρόνια. Οι περισσότεροι είχαν κάνει κάποια αναφορά στο θέμα, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς δείχνει ότι θα πρέπει να γίνονται επί τούτου συζητήσεις μεταξύ επαγγελματιών υγεία και ηλικιωμένων ασθενών.

Η δημοσκόπηση αναδεικνύει όμως μεγάλες διαφορές σε ότι αφορά την υγεία, την ηλικία και το φύλο του ατόμου και πως αυτά επιδρούν στην ερωτική του ζωή.

Για παράδειγμα, συγκριτικά με το 45% αυτών που δήλωσαν ότι είχαν εξαιρετική, πολύ καλή, ή καλή υγεία και ανέφεραν ότι ήταν σεξουαλικά ενεργοί, μόνο το 22% αυτών που είχαν μέτρια ή κακή υγεία ήταν ερωτικά ενεργοί. Επίσης, μόνο το 28% αυτών, ήταν εξαιρετικά ή πολύ ικανοποιημένοι με την σεξουαλική τους ζωή.

Ακόμα, τα άτομα 65-70 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι σεξουαλικά ενεργοί, συγκριτικά με αυτούς που πλησίαζαν τα 80. Το ένα τρίτο αυτών που ήταν σχεδόν 70 ετών δήλωσαν εξαιρετικά ή πολύ ενδιαφέρον για το σεξ, συγκριτικά με το 19% αυτών που ήταν κοντά 80 ετών.

Οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό συγκριτικά με τους άνδρες να είναι σεξουαλικά ενεργές, αλλά ήταν πιο πιθανό να είναι εξαιρετικά ή πολύ ικανοποιημένες από την ερωτική τους ζωής. Κι ενώ το 84% των ηλικιωμένων ανδρών είπαν ότι το σεξ ήταν σημαντικό κομμάτι μια σχέσης, το 69% των γυναικών πίστευε το ίδιο.

Αλλά η σημαντικότερη διαφορά ήταν ως προς το ποσοστό αυτών που ενδιαφέρονταν εξαιρετικά ή πολύ για το σεξ. Οι μισοί άνδρες 65-80 ετών ενδιαφέρονταν πράγματι, συγκριτικά με μόλις το 12% των συνομηλίκων γυναικών.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024