Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο 10% του ΑΕΠ, έχει ανέλθει η έκθεση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα

Στο 10% του ΑΕΠ, έχει ανέλθει η έκθεση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα

Τριπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ η έκθεση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα

Τριπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η συνολική έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην ελληνική αγορά, η οποία στις 31 Μαρτίου 2018 ανερχόταν στο 10% του ελληνικού ΑΕΠ, όπως γνωστοποίησε από τη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας της για την Ελλάδα, Πίτερ Τζέικομπς (Peter Jacobs).

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΕΤΕπ, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και οι σύνδεσμοι Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ), ο κ. Τζέικομπς γνωστοποίησε ότι οι συνολικές δανειοδοτήσεις της Τράπεζας στην Ελλάδα στο τέλος του 2017 διαμορφώθηκαν στα 2,49 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 δισ. έφτασαν στα «χέρια» ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ίδια ώρα, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων-EFSI (σ.σ. το οποίο αποτελεί το κύριο χρηματοπιστωτικό εργαλείο του λεγόμενου «Σχεδίου Γιουνκέρ») έχουν εγκριθεί συνολικά 26 επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έφτασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας επενδύσεις συνολικού ύψους 9,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Κατά τον κ. Τζέικομπς, το EFSI δημιουργήθηκε μεταξύ άλλων ίσως και για να κλείσει το κενό της απουσίας στην αγορά χρηματοδοτήσεων ικανών να απορροφήσουν το υψηλό ρίσκο.

«To ΕFSI δεν είναι κάτι διαχωρισμένο από την ΕΤΕπ, αλλά λειτουργεί εντός της» εξήγησε (σ.σ. η χρηματοδότηση όλων των έργων που στηρίζονται από το Ταμείο διεκπεραιώνεται πλήρως από την ΕΤΕπ, με έγκριση των διοικητικών οργάνων της και κατόπιν due dilligence. H χρήση της εγγύησης του EFSI υπόκειται και στην έγκριση ανεξάρτητης επιτροπής επενδύσεων).

Στην απευθείας δανειοδότηση, η ΕΤΕπ έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έως και το 50% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών φερέγγυων επιχειρήσεων, που αναζητούν χρηματοδότηση για τις επενδύσεις τους, ενώ το ύψος των δανείων συναρτάται με το μέγεθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 3000 εργαζόμενους, το ελάχιστο ύψος δανείου είναι τα 7,5 εκατ. ευρώ (με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα επενδύσει τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ) και στην περίπτωση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, συνήθως ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ.

Για επενδύσεις μικρότερου μεγέθους, η ΕΤΕπ χορηγεί δάνεια σε τοπικές τράπεζες και άλλους ενδιάμεσους φορείς, οι οποίοι κατόπιν τα χρησιμοποιούν για χορηγήσεις στους τελικούς δανειολήπτες.

«Η χρηματοδότηση είναι μόνο μέρος της λύσης»

Το 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει στα επόμενα τρία έως επτά χρόνια η συνολική διαθεσιμότητα κεφαλαίων του Ταμείου Συμμετοχών -Equifund- που συγκρότησαν το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) και η ελληνική κυβέρνηση, όπως επισήμανε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο επικεφαλής του Mandate Management Equity, Ζακ Ντάρσι (Jacques Darsy), υπενθυμίζοντας ότι τα κεφάλαια θα αρχίσουν να αποδεσμεύονται όταν επιλεγούν οι δικαιούχες επιχειρήσεις και τονίζοντας ότι το Equifund απευθύνεται σε ταχέως αναπτυσσόμενες MμE.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, η χρηματοδότηση που δίδεται είναι μόνο μέρος της λύσης: «Η ιδέα είναι να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜμΕ, κάτι που θα έχει απήχηση συνολικά στην ελληνική οικονομία.»

» Η απάντηση όμως (για το πώς τελικά θα εξελιχθούν τα πράγματα) βρίσκεται στην Ελλάδα (…) Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει δεκαπλάσιες upstreams», είπε αναφερόμενος ενδεχομένως στην περίπτωση της κάποτε νεοφυούς επιχείρησης Upstream, που σήμερα έχει παρουσία σε 45 χώρες και έκλεισε το 2017 με έσοδα 212 εκατ. ευρώ (ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Πάνος Μαρτίνης, ήταν ομιλητής στο ίδιο πάνελ).

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «η ανάπτυξη για τις ΜμΕ δεν είναι γραμμική διαδικασία από στόχο σε στόχο, η ανάπτυξη και η καινοτομία είναι ζόρικη διαδικασία, ένας κακοτράχαλος δρόμος», ενώ ανέλυσε τους επιμέρους τομείς στους οποίους θα διατεθούν τα κεφάλαια του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της μεταφοράς και επιτάχυνσης τεχνολογίας προβλέπεται να δοθούν 139 εκατ. ευρώ (aggregate target size), μέσω των fund «Μetavallon» και «Unifund AKES», ενώ στις επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο 61 εκατ. ευρώ (μέσω των «Marathon» και «Venture Friends») και σε στάδιο ανάπτυξης 210 εκατ. ευρώ (διαμέσου των «Elikonos 2», «EOS Capital Partners» και «Synergia»).

Νωρίτερα, οι πρόεδροι τόσο του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, όσο και του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, είχαν αναφερθεί στο γεγονός ότι κανένα από τα υποταμεία του Equifund δεν εδρεύει στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε οι επιχειρήσεις της περιοχής να έχουν πιο άμεση πρόσβαση στους πόρους που θα διατεθούν.

Σχολιάζοντας αυτές τις αναφορές, ο κ. Ντάρσι επισήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη έχει μακρά ιστορία καλών εξαγωγικών επιχειρήσεων», τονίζοντας πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι επιχειρήσεις της περιοχής θα βρουν τον δρόμο τους προς το Ταμείο.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία προσφέρονται στις επιχειρήσεις (πχ, στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ), ενώ ειδική μνεία έκανε στη σπουδαιότητα της παρουσίας στην Ελλάδα οργανισμών όπως η ΕΤΕπ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024