Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο μακρύς δρόμος για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο μακρύς δρόμος για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος εξηγεί στο in.gr γιατί δεν είναι εφικτές ακόμη οι όποιες αλλαγές

Την ώρα που η κυβέρνηση διατυμπανίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού και την μείωσης της ανεργίας ο ΟΟΣΑ κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου».

Στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ προτείνει την σύσταση επιτροπής η οποία θα διαπιστώνει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ σήμερα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας λαμβάνουν μισθό 487 ευρώ. Μέχρι 499 ευρώ λαμβάνει το 14,5% των εργαζομένων και μεταξύ 500-699 ευρώ το 22,9% των εργαζομένων. Συνολικά, κάτω από 800 ευρώ καθαρά λαμβάνει ένας στους δύο εργαζομένους (50,2%), ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ.

Άλλωστε και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στον τρόπο αύξησης του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει το νόμο που ψηφίστηκε το 2013, ο οποίος προβλέπει διαδικασία διαβουλεύσεων με κοινωνικούς εταίρους, μελέτες από επιστημονικά ινστιτούτα αλλά στο τέλος υπουργική απόφαση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται πολύμηνες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σχολιάζοντας στο in.gr την έκθεση του ΟΟΣΑ ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος αναφέρει ότι:

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα προκαλεί ένα σοβαρό προβληματισμό για τις προτάσεις που περιλαμβάνουν: τον κατώτατο μισθό και τις ΣΣΕ.

Α. Για τον κατώτατο μισθό, ναι μεν επισημαίνει ότι είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, όμως οριοθετεί τη νομοθετημένη διαδικασία καθορισμού του με την επισήμανση ότι μελλοντικές αναπροσαρμογές του ( εννοείται αύξησή του) θα πρέπει να στηρίζουν την ανάπτυξη της απασχόλησης.

Β. Για τις ΣΣΕ

Η θέση της έκθεσης του ΟΟΣΑ να περιοριστεί το πεδίο εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων με τη παραδοχή ότι θα πρέπει να ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, ακόμη και με ρυθμίσεις χειρότερες από τις κλαδικές σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων με την ταυτόχρονη ενίσχυση των ενώσεων προσώπων στην υπογραφή τους, αποδυναμώνει την προσδοκία της κυβέρνησης για την επαναφορά της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Υπό κανονικές συνθήκες, κάθε αύξηση ΑΕΠ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης (άρα μείωση % ανεργίας) κατά 1 ποσοστιαία μονάδα…ο δρόμος, λοιπόν, είναι μακρύς.
Ανδρομάχη Παύλου

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024