Τον Μάρτιο του 2017, ο ισχυρός άνδρας της Tesla, Elon Musk, έδωσε τις πρώτες συστάσεις για το μικρότερο, αμιγώς ηλεκτρικό crossover της καλιφορνέζικης ηλεκτροκίνητης φίρμας χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει περισσότερα σε σχέση με τον τόπο αλλά και το χρόνο κατασκευής του Model Y όπως θα ονομάζεται.

Μια πρόσφατα πληροφορία ωστόσο στάθηκε αφορμή, προκειμένου ο Elon Musk να επανέλθει ο Elon Musk στο ζήτημα διευκρινίζοντας ότι το μικρότερο crossover της Tesla θα έλθει στις αρχές του 2019 αλλά και διαψεύδοντας την προσθήκη του στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου στο Fremont της Καλιφόρνιας το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι μέχρι το λαιμό» λόγω της παραγωγής του Model 3.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε, η απόφαση για τον τόπο παραγωγής του Model Y δεν έχει ακόμα ληφθεί καθώς αυτό αναμένεται να αποφασιστεί προς το τέλος της χρονιάς. Παράλληλα, τόνισε ότι ανεξαρτήτως του τόπου κατασκευής του, η διαδικασία παραγωγής του Model Y θα φέρει την «επανάσταση στη διαδικασία παραγωγής αυτοκινήτων».

Αν και αυτό μένει να αποδειχθεί, το σίγουρο είναι ότι ο ισχυρός άνδρας της Tesla θα αναζητήσει έναν πιο αποδοτικό τρόπο παραγωγής των μελλοντικών μοντέλων της φίρμας με δεδομένα τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε σχέση με τους ρυθμούς παραγωγής του Model 3.

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο της παραγωγής του τελευταίου, σύμφωνα με τον Elon Musk, κατά τον Απρίλιο κατασκευάζονταν 2.270 μονάδες ανά εβδομάδα, μέγεθος που απέχει αρκετά από τον στόχο των 5.000 μονάδων εβδομαδιαίως που έχει τεθεί προκειμένου οι ταμειακές ροές της Tesla να αποκτήσουν θετικό πρόσημο. Σημειώνεται ότι οι παραγγελίες για το Model 3 ανέρχονται σε 450.000.