Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα πυρηνικά του Ιράν και το ευρωπαϊκό χάος

Τα πυρηνικά του Ιράν και το ευρωπαϊκό χάος

Η ΕΕ δείχνει να μη μπορεί να σκεφτεί στρατηγικά, όπως φαίνεται τουλάχιστον από τη στάση που τηρούν διάφορα κράτη – μέλη έναντι της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η σημαντικότερη είδηση στον διεθνή Τύπο αυτές τις ημέρες είναι το μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Φυσικά, δεν απασχολούν αυτά την εσωστρεφή ελληνική σκηνή.

Αν όμως στις 12 Μαϊου, ο Πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει να μην ανανεώσει το επονομαζόμενο waiver για τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξει «ο ασκός του Αιόλου».

Η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση κινείται σε απόλυτη σύμπνοια με το Ισραήλ – σε βαθμό που ενίοτε υπερβαίνει τα προσχήματα. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Τζον Μπόλτον στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και του Μάικ Πομπέο, ως υπουργού Εξωτερικών, δεν διασφαλίζουν την απαιτούμενη μετριοπάθεια. Αυτό που όμως εντυπωσιάζει είναι η χαοτική πολιτική των Ευρωπαίων.

Σε κοινοτικό επίπεδο, η στάση που τηρούν διάφορα κράτη – μέλη έναντι της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν δείχνει ότι η ΕΕ μπορεί να σκεφτεί στρατηγικά.

Με τους επονομαζόμενους EU3 (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) να προσπαθούν να… κατευνάσουν τον Τραμπ, η Ένωση μοιάζει ξανά αποχαυνωμένη, τοποθετώντας πριν από όλα τα οικονομικά της συμφέροντα.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο σε όλη αυτή την υπόθεση να είναι η επανάκαμψη του Παρισιού.

Ωστόσο, η Γαλλία κινείται χωρίς σαφές σχέδιο, σε μία προσπάθεια επιβεβαίωσης ενός διεθνούς status και χωρίς στρατηγική για τον τρόπο θεώρησης της επόμενης ημέρας στη Μέση Ανατολή.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν μοιάζει να θέλει να αξιοποιήσει την άσκηση εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής ως ένα τρόπο απόσπασης της προσοχής των Γάλλων από τις εσωτερικές του μεταρρυθμίσεις.

Θα απαιτηθεί όμως προσοχή. Οι γαλλικές πρωτοβουλίες στις απαρχές της συριακής κρίσης και το τότε φλερτ με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους είναι ακόμη φρέσκες…

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024