Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοντονής: Ο νόμος δίνει το δικαίωμα αυτοάμυνας στον πολίτη

Κοντονής: Ο νόμος δίνει το δικαίωμα αυτοάμυνας στον πολίτη

«Δεν υφίσταται θέμα αλλαγών στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει περιπτώσεις «αυτοάμυνας» ενός πολίτη που δέχεται απειλή από εισβολέα εντός της οικίας του» τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφήνοντας αιχμές τόσο για χειρισμούς της Δικαιοσύνης όσο και για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

«Δεν υφίσταται θέμα αλλαγών στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει περιπτώσεις «αυτοάμυνας» ενός πολίτη που δέχεται απειλή από εισβολέα εντός της οικίας του» τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αφήνοντας αιχμές τόσο για χειρισμούς της Δικαιοσύνης όσο και για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Ο τελευταίος, προ ημερών, είχε εκφράσει διαφορετικές απόψεις, λέγοντας πως μόνο οι αρμόδιες αρχές έχουν δικαίωμα στη νόμιμη βία. Είχε καλέσει, μάλιστα, τους πολίτες να υποκρίνονται ότι «κοιμούνται» εάν αντιληφθούν ότι ληστές έχουν εισβάλει στην οικία τους.

«Η άμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη που θεμελιώνεται κοινωνικά και εξασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο νομοθετικά» τονίζει από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής, επισημαίνοντας πως «δεν υφίσταται θέμα αλλαγών στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει περιπτώσεις «αυτοάμυνας» ενός πολίτη που δέχεται απειλή από εισβολέα εντός της οικίας του».

«Ο νόμος δίνει το δικαίωμα, αλλά θέτει και τα όρια άσκησης του δικαιώματος. Στο άρθρο 23 που είναι η υπέρβαση, ο νομοθέτης λέει ότι μένει ατιμώρητος ο πολίτης αν ενήργησε εξ αιτίας φόβου ή ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κρεμαστινού, σχετικά με τα όρια της αυτοάμυνας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή τη δίωξη του κατά του 88χρονου που πυροβόλησε ληστές που εισέβαλαν στην οικία του, κάλεσε μάλιστα τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και τα αστυνομικά όργανα να είναι πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις τους.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση που είδαμε και στον Τύπο είχαμε παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Όμως, η αντίδραση του 88χρονου είναι φανερό ότι έγινε στο πλαίσιο του νόμου» σχολίασε, προσθέτοντας πως «είναι αδύνατο για το κράτος να είναι πανταχού παρόν και να προστατεύει όλους τους πολίτες. Οι διατάξεις στον ποινικό κώδικα είναι απολύτως επαρκείς».

«Μού έκανε εντύπωση ο τρόπος που μεταχειρίστηκαν οι αρμόδιες αρχές τον δράστη. Έχουμε έναν υπέργηρο και τα αστυνομικά όργανα του πέρασαν χειροπέδες. Θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία, κατά γενική ομολογία, να δώσει σωστές κατευθύνσεις γιατί η εικόνα που εξεδόθη ήταν άδικη» τόνισε.

«Όταν εδώ έχουμε έναν άνθρωπο υπέργηρο, συνέχισε, που έχει περάσει τα 80 έτη και κρίνουν τα αστυνομικά όργανα ότι πρέπει να του περάσουν χειροπέδες και ότι είναι ύποπτος φυγής, αντιλαμβάνεστε ότι εδώ έχουμε περάσει το προσήκον μέτρο».

Ο υπουργός εμφανίστηκε επικριτικός και κατά των εισαγγελικών αρχών,  οι οποίοι – όπως είπε – «δείχνουν ιδιαίτερη ευθυνοφοβία», χειριζόμενοι υποθέσεις οι οποίες οδηγούνται μεν στο ακροατήριο αλλά εκεί, βάσει του νόμου, απαλλάσσονται οι πολίτες.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024