Για προσήλωση των ΗΠΑ στην υπόθεση των «δύο» μιλά ο Πάιατ
Νέα ηχηρή παρέμβαση για το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία έκανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ
Την ελπίδα ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία θα επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους, εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού σε εκδήλωση των αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων και του φορέα “Νέο Ρεύμα-Νέο Όραμα”, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
«Η Ουάσιγκτον είναι πλήρως προσηλωμένη (στην υπόθεση) και ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν σπίτι τους» είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής, κάνοντας νέα ηχηρή παρέμβαση για το ζήτημα.
Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είχε θέσει νωρίτερα κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ζητώντας τη συνδρομή των ΗΠΑ για την επίλυσή του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Παραμένουν στις φυλακές της γειτονικής χώρας, χωρίς ακόμη να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι ταυτόχρονα και στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ και φύλακες των εξωτερικών συνόρων της Ενωμένης Ευρώπης. Είναι ευθύνη, λοιπόν, όλων μας η προάσπιση των, ελαχίστων έστω, όρων διεθνούς νομιμότητας για την άμεση απελευθέρωση τους. Σας ζητώ κ. πρέσβη και από σας προσωπικά και από τις ΗΠΑ να εξαντλήσετε τις δυνατότητες που έχετε προς την κατεύθυνση αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.
Σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις προοπτικές επίλυσής του, ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση υπό την αιγίδα του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς καθώς και τις προσπάθειες που κάνουν τώρα οι πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
«Πιστεύουμε σθεναρά ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών η επίλυση του ζητήματος μετά τόσο πολύ καιρό και αναγνωρίζουμε επίσης ότι η μόνη βιώσιμη λύση θα είναι αυτή που θα υποστηρίξουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις των δύο χωρών» σημείωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής και πρόσθεσε:
«Στην αμερικανική πλευρά έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο πνεύμα που έχουν δώσει σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και πιστεύουμε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και ελπίζουμε ότι αυτή η πρόοδος θα μπορέσει να διατηρηθεί. Αλλά θα δείξει ο χρόνος».
- «Δεν είναι ύποπτος φυγής ο 89χρονος» – Αιχμές από τον δικηγόρο του για την ποινική μεταχείρισή του
- NBA: Μυθικός Λεμπρόν Τζέιμς έστειλε τους Λέικερς στους ημιτελικούς της Δύσης – Δύο Game 7 στην Ανατολή (vids)
- Διάκριση των εξουσιών;
- ΕΕ: Χάσμα αμοιβών ανδρών και γυναικών – Η απαίτηση των εργοδοτών για απορρύθμιση απειλεί ό,τι έχουμε πετύχει
- Πότε χαϊδεύουμε τον σκύλο μας και πότε το αποφεύγουμε
- Τα νέα παπούτσια της Chanel δεν είναι καν παπούτσια – Καμία σόλα, δύο κορδόνια
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών έως τις 8 Μαΐου
- Ο Αντετοκούνμπο και το σενάριο να γίνει ξανά συμπαίκτης με Λίλαρντ και Χόλιντεϊ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-128x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)



























































![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442