Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμπάνες… για το πολιτικό σύστημα

Καμπάνες… για το πολιτικό σύστημα

Κλίμα απαξίωσης για την πολιτική και τους πολιτικούς καταφράφουν οι τετευταίες έρευνες κοινής γνώμης

Διαβάζοντας την έρευνα της Metron Analysis για το Βήμα μόνο θλίψη προκαλεί ο πίνακας με τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών για το πολιτικό σύστημα. Μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακής πορείας, η εμπιστοσύνη έναντι των πολιτικών είναι εξαιρετικά χαμηλή, ενδυναμώνοντας τη θεωρία ότι ενισχύονται οι απολίτικες τάσεις και τα άκρα στο πολιτικό χάρτη.

Στον δείκτη «πολιτική εμπιστοσύνη», η πλειοψηφία των πολιτών (55%) έχει χαμηλή εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο, το 35% δηλώνει «μέτρια εμπιστοσύνη» και μόλις το 10% έχει υψηλή εμπιστοσύνη. Με βάση την κλίμακα από το 0 (καμία εμπιστοσύνη) έως το 10 (απόλυτη εμπιστοσύνη), η μέση τιμή είναι 3,2, στοιχείο που ενισχύει την ανησυχία για το μέλλον.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των πολιτών (62%) θεωρεί ότι η δημοκρατία στη χώρα μας δεν λειτουργεί καλά και πρέπει να γίνουν άμεσα σοβαρές αλλαγές, το 9% κρίνει ότι σε γενικές γραμμές λειτουργεί καλά, ενώ το 26% υποστηρίζει ότι χρειάζεται βελτίωση, αλλά αυτό δεν είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή.

Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα προηγουμένων ερευνών και άλλων εταιρειών τροφοδοτούν το κλίμα της απαξίωσης για την πολιτική και τους πολιτικούς.

Με αυτά τα δεδομένα και εάν το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί συνεχίσουν την ίδια πορεία, εάν δεν πιάσουν ξανά το νήμα με την κοινωνία και δεν βρεθούν δίπλα της και στα καθημερινά προβλήματά της, δεν υπάρχει καμία προοπτική.

Οι πολίτες πάντως και από τη μέτρηση της Metron Analysis, ενστερνίζονται την ανάγκη για παρεμβάσεις στο Σύνταγμα, καθώς το 70% απάντησε «ναι» στο ερώτημα εάν χρειάζεται αναθεώρηση και αρνητικά τοποθετήθηκε το 23%, ενώ η πλειοψηφία επιθυμεί και αλλαγές στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας όσο και για τον τρόπο ανάδειξής του, με το 73% να τάσσεται υπέρ της απευθείας εκλογής.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά της μνημονιακής περιόδου έγιναν τραγικά λάθη και οι πολιτικές δυνάμεις απαξιώθηκαν ακόμα περισσότερο. Θα αλλάξει αυτό το κλίμα η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση που υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων;

Είναι ερωτηματικό. Ενδεχομένως η αναθεώρηση να μπορέσει να διαμορφώσει άλλες συνθήκες, Αρκεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να μην  εργαλειοποιηθεί και αξιοποιηθεί για πολιτικά οφέλη, χωρίς να γίνουν παρεμβάσεις ουσίας.

Ήρθε, αν και έχει αργήσει, η ώρα της αυτοκριτικής και της σοβαρότητας.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024