
Χωρίς δυναμική η ανάπτυξη
Από τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη η επίδοση της ελληνικής οικονομίας
Αλλη μία ευκαιρία δυναμικής ανάπτυξης ύστερα από πολυετή ύφεση φαίνεται πως χάνει η ελληνική οικονομία όπως μαρτυρούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω της πρόβλεψης του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο από το 2,5% περιόρισε την εφετινή μεγέθυνση του ΑΕΠ στο 2,3%, ήρθε το ΔΝΤ να κάνει κάτι αντίστοιχο.
Σύμφωνα με το World Economic Outlook, το Ταμείο χαμήλωσε τον… πήχη στο 2% από 2,6% που ήταν η προ εξαμήνου εκτίμησή του. Μάλιστα για το 2019 περιορίζει την αύξηση του ΑΕΠ στο 1,8%.
Ανάλογη είναι η αίσθηση που έχουν και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, ενώ δεν λείπουν και προβλέψεις για ανάπτυξη μόλις 1,5% (χωρίς δηλαδή αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με το 1,4% του 2017), οι οποίες δεν δημοσιοποιούνται διά της επίσημης οδού για να μην προκληθούν παρενέργειες στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους.
Το βέβαιο είναι ότι μέχρι στιγμής η πορεία της ελληνικής οικονομίας διέψευσε όλους όσοι προέβλεπαν πως θα «εκτιναχθεί» σαν ένα πιεσμένο ελατήριο μετά την κάθετη πτώση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 25% από το 2009 και μετά. Το παράδοξο είναι ότι αδυνατεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εν μέσω ενός ιδιαίτερα θετικού διεθνούς περιβάλλοντος. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει εφέτος και το 2019 με 3,9% από 3,8% πέρυσι.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
- Δήμος Σερρών: Αποκομιδή κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων από υδροστόμια σε οκτώ τοπικές κοινότητες
- ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ: Πανελλαδική απεργία για το αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό
- Ισραήλ: Πανηγυρίζει η Μοσάντ τις νέες επαναστατικές επιχειρησιακές ικανότητες
- Νέος ισχυρός σεισμός στη Σκιάθο – Αισθητός στην Αττική
- Έρχεται… σκούπα στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι
- Γερμανία: Στο χαμηλότερο μεταπολεμικά επίπεδο οι γεννήσεις







