Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα

Με άδεια… χέρια επιστρέφει από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφορικά με το χρέος καθώς και με την «τύχη» του αφορολόγητου ορίου.

Το ελληνικό χρέος δεν κατέστη εφικτό να λυθεί στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ενώ για το αφορολόγητο όριο το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι επιβεβλημένη η μείωση του από τον Ιανουάριο του 2019, αντί για το 2020.

Σήμερα, Δευτέρα, η Eurostat πρόκειται να ανακοινώσει το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα, το οποίο εκτιμάται ότι θα κινηθεί από 3,5% – 3,7% του ΑΕΠ το 2017.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να αποτελέσουν το «επιχείρημα» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που επιθυμεί να μην εφαρμοσθούν μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2019 που φέρεται να ζητά το ΔΝΤ.

Όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα (από το 2019) το μειωμένο αφορολόγητο, μαζί με την περικοπή των συντάξεων. Και τούτο γιατί αμφισβητεί την δυνατότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει τη ροή εσόδων και να συντηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr