Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αρωμα εκλογών σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλέτες

Αρωμα εκλογών σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλέτες

Διαγραφή δανείων πρώην ΟΕΚ και αποδέσμευση λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου

Σε δύο κινήσεις που αναδύουν έντονο άρωμα εκλογών προχώρησε η κυβέρνηση. Η πρώτη αφορά τη διαγραφή χρεών για τους δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας -και μάλιστα για το 75% των ενδιαφερομένων πρόκειται για πλήρη διαγραφή οφειλής- και η δεύτερη κίνηση αφορά την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών που έχουν «κλειδώσει» λόγω χρεών στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, οι εξαγγελίες που ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα χθες και καταδεικνύουν ότι το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στις κάλπες είναι οι εξής:

Διαγραφή χρεών από τον ΟΕΚ

Για πλήρη διαγραφή οφειλής στο 75% των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) έκανε λόγο η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, που δίνει τη δυνατότητα σε 82.000 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ να κάνουν αίτηση ρύθμισης των οφειλών τους (για διαγραφές, επαναπροσδιορισμό ύψους οφειλής και επαναπροσδιορισμό του τρόπου πληρωμής).

Μεταξύ άλλων, η κ. Καραμεσίνη είπε ότι οι ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:
– Διαγραφή οφειλών, όσων το συνολικό χρέος είναι μέχρι 6.000 ευρώ, που αφορά 42.000 από τους 82.000 δανειολήπτες.
– Διαγραφή υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν καταβάλει ήδη το 60%.
– Διαγραφή τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που δεν έχουν εισπραχθεί.- Επαναπροσδιορισμό του ύψους της οφειλής με εκπτώσεις που ξεκινούν από 15%, επιπλέον εκπτώσεις για κοινωνικές κατηγορίες στο υπόλοιπο του δανείου.

Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι προωθείται διάταξη η οποία θα προβλέπει την μερική αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών αν είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί για την εξόφληση των οφειλών τους.

Το σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προβλέπει τη μερική αποδέσμευση των λογαριασμών όσο τηρείται η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών.

Πιο συγκεκριμένα για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάση της ρύθμισης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό. Δηλαδή ποσό που θα αντιστοιχεί στο διπλάσιο ή και τριπλάσιο του ύψους της μηνιαίας δόσης που θα εξοφλείται.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι φορολογούμενοι μπορούν να προστατεύσουν μέσω ενός ακατάσχετου λογαριασμού ποσά έως 1.250 ευρώ.

Καθυστερούν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Εντωμεταξύ στον αέρα βρίσκονται ακόμη οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες πάνε συνεχώς από παράταση σε παράταση. Ο χρόνος είναι ελάχιστος.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί στους δανειστές τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, πλην όμως, ο «τσουχτερός» ΕΝΦΙΑ φαίνεται πως δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο Μαξίμου.

Πάση θυσία η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους δανειστές να μην αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες που θα φέρουν ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ. Γνωρίζουν ότι σε κάποιους αν εφαρμοστούν νέες αντικειμενικές, θα σημαίνει υψηλότερο ΕΝΦΙΑ και δεν το θέλουν.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024