Οι Έλληνες ανέκαθεν θεωρούμαστε ένας λαός που είχε σύνδεση και ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τις τέχνες και τα γράμματα. Ιστορικά αν το δούμε μόνο, η μεγάλη μας πολιτιστική κληρονομιά σε ποίηση, ιστορία και λογοτεχνία, αποτελεί απόδειξη της ιδιαίτερης σχέση που διατηρούσε πάντα με το βιβλίο και την ανάγνωση ο Έλληνας.

Η κρίση που περνάει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βέβαια, έχει επηρεάσει αδιαμφισβήτητα σχεδόν όλα τα κομμάτια της καθημερινότητας, μεταξύ αυτών και το βιβλίο. Ιστορικές γωνίες βιβλίων έκλεισαν κι εκδοτικοί οίκοι σταμάτησαν να λειτουργούν, κάνοντας τον κόσμο του βιβλίου, σύμφωνα με πολλούς, «φτωχότερο».

Η αλήθεια όμως είναι ότι παρά την κρίση το βιβλίο στην Ελλάδα δεν πτοήθηκε. Οι Έλληνες παρέμειναν ένας λαός που αγαπάει το βιβλίο , ενώ μόλις πρόσφατα η Ελλάδα απέκτησε μία νέα Εθνική Βιβλιοθήκη – κόσμημα – στην περιοχή του Φαλήρου. Παράλληλα, ξεκίνησαν και άνθησαν σημαντικοί θεσμοί για το βιβλίο, όπως τα Βραβεία Βιβλίου των Public.

Το βιβλίο στην Ελλάδα της κρίσης συνεχίζει να αντιστέκεται, ίσως γιατί μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, το διάβασμα αποτελεί μία ευχάριστη διέξοδο από την καθημερινότητα πολλών. Οι Έλληνες – προς έκπληξη πολλών – βρίσκονται περίπου στη μέση μεταξύ των αναγνωστικών κοινών ανά την Ευρώπη, καθώς 1 στους 2 Έλληνες θα διαβάσει ένα βιβλίο το χρόνο, ένα ποσοστό όχι τόσο εντυπωσιακό, αλλά σίγουρα όχι και απογοητευτικό.

Η πρόκληση που προκύπτει (αν θεωρείται πρόκληση) δεν είναι να γίνουμε πιο «βιβλιοφάγοι», όσο να μάθουμε να αγαπάμε ακόμα περισσότερο τα βιβλία. Είτε τυπωμένο, είτε e-book, είτε στο σπίτι, είτε στην παραλία, είτε ακόμα όρθιοι στο μετρό, το βιβλίο αποτελεί ένα φίλο, έναν σύμμαχο, που μπορεί να σε ταξιδέψει, να σε ηρεμήσει, να σε συγκινήσει, ακόμα και να σε απαλλάξει από το στρες της καθημερινότητας.

Εσύ έχεις βρει το αγαπημένο σου βιβλίο; Εάν ναι, τα Public συνεχίζουν για 5η συνεχή χρονιά τον θεσμό των Βραβείων Βιβλίου Public και σε καλούν να ψηφίσεις τα αγαπημένα σου για τη χρονιά που πέρασε.  Και αν αναζητάς το επόμενο βιβλίο που θα σε συντροφεύσει, θα σε συναρπάσει και ίσως αλλάξει λίγο τη ζωή σου, μπες στο publicbookawards.gr και βρες το.