Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεντένο: Δεν υπάρχουν συζητήσεις για επέκταση του μνημονίου

Σεντένο: Δεν υπάρχουν συζητήσεις για επέκταση του μνημονίου

Διαψεύδει τα σενάρια περί συζητήσεων για επέκταση του μνημονίου ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, επιμένει στην έξοδο από το το πρόγραμμα τον Αύγουστο και τονίζει τη σημασία του ελληνικής ιδιοκτησίας μεταμνημονιακού σχεδίου. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Π.Μοσκοβισί. Δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για την Ελλάδα, λέει ο Σολτς

Διαψεύδει τα σενάρια περί συζητήσεων για επέκταση του μνημονίου ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Στη ίδιο μήκος κύματος και ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί τονίζει ότι «η ημερομηνία της 20ης Αυγούστου παραμένει εντελώς.

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του προγράμματος δηλώνει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για την Ελλάδα, αλλά ο ελληνικός λαός».

Σεντένο: Καμία συζήτηση για παράταση του τρίτου μνημονίου

«Δεν γίνονται συζητήσεις για πράγματα όπως μια παράταση του ελληνικού προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές είναι επικεντρωμένες στην έξοδο από το πρόγραμμα και στην ολοκλήρωση του ως τον Αύγουστο» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Kατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην δεξαμενή σκέψης Atlantic Council στην Ουάσινγκτον, ο κ. Σεντένο επανέλαβε πως είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας «η ιδιοκτησία πρέπει να αποδειχθεί ανθεκτική και σε πολιτικό επίπεδο».

Παράλληλα τόνισε πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένες στην ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Όπως, όμως, είπε υπάρχει ακόμα εκκρεμής απόφαση για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και το πλαίσιο της εποπτείας για την εποχή που θα ακολουθήσει την λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον, ο Μάριο Σεντένο είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πορεία εξόδου από το μνημόνιο, επισημαίνοντας την «εντυπωσιακή ικανότητα» που επέδειξε η κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Στο σημείο αυτό μάλιστα εστίασε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα και έχει επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην έδρα του Ταμείου.

Μοσκοβισί: Παραμένει η ημερομηνία της 20ης Αυγούστου

Το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, απέρριψε και ο Π.Μοσκοβισί, προτρέποντας μάλιστα να μην αφήνονται να «πλανώνται αμφιβολίες και αβεβαιότητες» σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Η ημερομηνία της 20ης (Αυγούστου) παραμένει εντελώς» διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε: «Δεν τίθεται θέμα (…). Αυτή είναι η μοναδική ημερομηνία που πρέπει να έχουμε στο νου μας, η μοναδική που κινητοποιεί (mobilise)».

«Προσθέτω ότι πιστεύω ότι είναι αξιόπιστη, ρεαλιστική και κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει άλλο σενάριο από την επιτυχή και στην ώρα της έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ας μην αφήνουμε να πλανώνται αβεβαιότητες ή αμφιβολίες που πραγματικά δεν χρειάζονται» συμπλήρωσε.

Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος θα έχει και συμβολική αξία για το σύνολο της ευρωζώνης.

«Το να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτελέσει σύμβολο ότι αφήσαμε την κρίση πίσω μας. Και κατόπιν, κυρίως για τους Έλληνες, θα είναι ένα καλό νέο ότι αυτή η χώρα εξήλθε επίσης από την κρίση της και είναι ικανή να δημιουργήσει ανάπτυξη και απασχόληση».

Όλαφ Σολτς: Δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για την Ελλάδα

«Δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για την Ελλάδα» διεμήνυσε ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, ο οποίος χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του σε ομιλία του στο German Marshal Fund υπογράμμισε την αισιοδοξία του και ότι θα λάβουν όλα τα μέτρα για να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε εκδήλωση του German Marshal Fund με τίτλο “The New German Government and the Future of Transatlantic Relations” και στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δέχτηκε ερώτηση για την Ελλάδα και για το πότε θα ξαναγίνει «μια κανονική οικονομία».

Ο κ. Σολτς με διπλωματικό τρόπο απάντησε ότι όλοι παρακολουθούν την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης και την πρόοδο της Ελλάδας στην προσπάθεια να αποπληρώσει τα χρέη της. «Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και αποφάσεις για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» δήλωσε.

Σημείωσε όμως, ότι δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για τo μέλλον της Ελλάδας αλλά ο ίδιος ο ελληνικός λαός και πρόσθεσε ότι πάρα τα προβλήματα που παραμένουν, όπως η ανεργία και η θωράκιση του τραπεζικού τομέα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και είναι αισιόδοξος.

Πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους

H Ελλάδα και οι πιστωτές της χώρας μοιάζουν να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε σήμερα από την Ουάσινγκτον ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Μιλώντας στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Σεντένο τόνισε ότι αν και υπάρχουν «ορισμένα ζητήματα» ακόμα, σε ότι αφορά το χρέος της Ελλαδας, οι Ευρωπαίοι πιστωτές, το ΔΝΤ αλλά και η Αθήνα προχωρούν, σταδιακά, προς μια διευθέτηση.

«Είμαστε σε καλή θέση να οριστικοποιήσουμε το πρόγραμμα με την Ελλάδα … Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στο τραπέζι που σχετίζονται με τα μέτρα ελάφρυνσης … Έχουμε συνεργασία με όλους τους θεσμούς ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία και η δική μου αίσθηση είναι ότι σαφώς και είμαστε πολύ πιο κοντά στο να κλείσουμε αυτά τα κενά από ότι ήμασταν πριν».

Τζακ Λιου: Σε καλό δρόμο η υπόθεση του ελληνικού χρέους

Αισιόδοξος για το ίδιο θέμα εμφανίστηκε και ο τέως υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζακ Λιου. Η υπόθεση του ελληνικού χρέους «είναι σε καλό δρόμο» εκτίμησε, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Λιου είχε κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα κατά την διάρκεια συζήτησης με θέμα την αναμόρφωση της Ευρωζώνης. Στο συγκεκριμένο πάνελ συμμετείχαν μεταξύ άλλων η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Συνεργαστήκαμε με την Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την περίοδο των σκληρών διαπραγματεύσεων, πολύ στενά για το θέμα Ελλάδος γιατί δεν θέλαμε να δούμε μια χώρα της ευρωζώνης να καταρρέει και να βγαίνει εκτός ευρωζώνης», είπε ο κ. Λιου.

Ερωτηθείς από τους Έλληνες δημοσιογράφους για τα γεγονότα που κλήθηκε ο ίδιος να διαχειριστεί το 2015 ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Τζακ Λιου μίλησε για την στενή σχέση που είχε αναπτύξει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «θεωρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό φίλο μου».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024