Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο καλός, ο κακός και ο Ταϊλανδός

Ο καλός, ο κακός και ο Ταϊλανδός

Πρώτα πρώτα ο ταϊλανδός μάνατζερ Πάιρο Πιεμπονγκσάντ είναι υπαρκτό πρόσωπο και όντως ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Εχει υπάρξει μεσολαβητής στις αγορές της Μάντσεστερ Σίτι και της Ρέντινγκ από Αραβες και Κινέζους αντίστοιχα

Να με κάψει ο Θεός, αλλά διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας την είδηση για το ενδιαφέρον του ασιατικού fund που θέλει να αγοράσει τις μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θυμάμαι ένα παλιό αξίωμα της αθλητικογραφίας μας που λέει ότι κάθε ωραίο παραμύθι για να γίνει πιστευτό χρειάζεται ένα ποσοστό αληθοφάνειας. Η ιστορία έχει πολλές λεπτομέρειες που την κάνουν αληθοφανή. Αλλά μοιάζει με παραμύθι.

Υπάρχει

Ας δούμε αρχικά αυτά τα αληθοφανή δεδομένα. Πρώτα πρώτα ο ταϊλανδός μάνατζερ Πάιρο Πιεμπονγκσάντ είναι υπαρκτό πρόσωπο και όντως ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Εχει υπάρξει μεσολαβητής στις αγορές της Μάντσεστερ Σίτι και της Ρέντινγκ από Αραβες και Κινέζους αντίστοιχα. Δεν είναι μεγιστάνας, αλλά πιθανότατα να μπορεί να δώσει τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά του ΠΑΟ. Το fund που εκπροσωπεί έχει έδρα στην Ελβετία και επίσης μπορεί να τσεκάρει κανείς την ύπαρξή του: αλλά το Pan Asia Investments δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο και είναι απίθανο να έχει δημιουργηθεί για να αγοράσει ομάδες – πόσω μάλλον μια υπερχρεωμένη ομάδα από τη Νότια Ευρώπη, που έχει και απαγόρευση συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο.

Απάντηση

Υπάρχει και μία ακόμα ενδιαφέρουσα ερώτηση: Για ποιον λόγο ένας Ταϊλανδός να αποκτήσει τον Παναθηναϊκό, όταν μάλιστα τονίζεται πως δεν τον ενδιαφέρει ούτε καν να κάνει κάποια μπίζνα με κατασκευή γηπέδου κ.τ.λ. Η απάντηση που δίνεται είναι ότι ο Πάιρο θέλει τον ΠΑΟ για να τον εξυγιάνει και κάποτε να τον πουλήσει ακριβότερα – όπως έκανε με τη Ρέντινγκ. Μόνο που το παραμύθι δεν έχει δράκο. Διότι αν κάποιος ήθελε να αποκτήσει τον ΠΑΟ, θα εμφανιζόταν να τον αποκτήσει τώρα και δεν θα περίμενε κάποιον να τον εξυγιάνει για να του τον πουλήσει ακριβά: τίποτα δεν δείχνει πως σε τρία ή τέσσερα χρόνια ο ΠΑΟ θα είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση για την οποία θα «σκοτώνονται» Κινέζοι και Αραβες, με τους οποίους ο Ταϊλανδός ασχολείται…

Λόγοι

Γιατί η ιστορία μοιάζει με παραμύθι; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί αναφέρεται ότι για τις μετοχές ο Γιάννης Αλαφούζος ζήτησε 13 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα οι Ασιάτες τού δίνουν: όποιος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ξέρει ότι ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού θα έδινε την ομάδα με ένα ευρώ, αρκεί να υπήρχε μια σοβαρή πρόταση. Ο δεύτερος λόγος είναι η περίφημη τελεσίδικη ημερομηνία απάντησης που ο Ταϊλανδός φαίνεται να έχει δώσει στον Αλαφούζο: τον καλεί να απαντήσει μέχρι τις 15 Μαΐου. Αυτό ειδικά πραγματικά δεν έχει νόημα, διότι μέχρι τις 15 Μαΐου ο ΠΑΟ μπορεί να έχει υποβιβαστεί. Αν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος για να τον αποκτήσει, θα έβαζε ως όρο να ολοκληρωθεί το deal τώρα, όσο δηλαδή υπάρχει χρόνος για να σωθεί η ομάδα. Εκτός αν θέλει να την αποκτήσει στη Β’ Εθνική.

Φυτώριο

Υπάρχουν επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για ομάδες με προβληματικά οικονομικά, οι οποίες μπορεί και να αγωνίζονται στην ελληνική Β’ Εθνική; Υπάρχουν, αρκεί να ασχολούνται πολύ με το στοίχημα ή να είναι ατζέντηδες, που επειδή μπορεί να πουλήσουν ποδοσφαιριστές μπιρ παρά, μετατρέπουν ομάδες σε φυτώρια παραγωγής παικτών. Ακούγεται π.χ. ότι μαζί με τον Πάιρο είναι ο γνωστός ισραηλινός ατζέντης Πίνο Ζάχαβι που στην Ελλάδα έχει και συνεργάτες. Αν ο Ζάχαβι θέλει τον ΠΑΟ για να δημιουργήσει μια ομάδα όπως η Μουσκρόν, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, το πράγμα μπορεί να έχει ενδιαφέρον. Αλλά δεν θα είναι απλό για τον Αλαφούζο να πει το «ναι» για προφανείς, νομίζω, λόγους.

Σπουδή

Εξίσου ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος διαρροής της είδησης. Το ενδιαφέρον του ταϊλανδού «μεγιστάνα» έγινε γνωστό χάρη σε διαρροές κυβερνητικών κύκλων. Να υπενθυμίσω ότι πριν από το ενδιαφέρον του Ταϊλανδού, και πάλι χάρη σε κυβερνητικούς κύκλους, είχαμε μάθει το σχέδιο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για απόκτηση των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που περιλαμβάνει ολική αλλαγή της ζώνης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι. Η σπουδή να γίνει γνωστή η πρόταση του ασιατικού fund, αλλά και το σχέδιο του Γιαννακόπουλου, μαρτυρά το άγχος της κυβέρνησης για τη σωτηρία του ΠΑΟ: ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να «σκάσει» οικονομικά ο ΠΑΟ επί των ημερών του. Κυρίως μοιάζει να θέλει να δείξει πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του ενδιαφέρονται για τη σωτηρία της ομάδας, η οποία κολλάει εξαιτίας του ότι «ο κακός Αλαφούζος ζητά παραπάνω χρήματα». Μήπως αυτή η ιστορία έγινε γνωστή διότι έχουν δοθεί στον πρόεδρο του ΠΑΟ Βασίλη Κωνσταντίνου υποσχέσεις από το υπουργείο Αθλητισμού ότι θα αλλάξουν οι ποινές των μη αδειοδοτημένων ομάδων – υποσχέσεις που δυστυχώς δεν μπορεί να τηρηθούν; Μια απλή ερώτηση κάνω.

Πιστεύω

Οπως και να ‘χει, από τον ΠΑΟ διαψεύδουν τα πάντα. Λένε πως το μόνο που τους νοιάζει είναι να βρουν χρήματα να γλιτώσει η ομάδα τις αφαιρέσεις βαθμών. Κι αυτό ειδικά το πιστεύω περισσότερο από τους ταϊλανδούς μεγιστάνες…

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024