Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε την κίνηση αυτή επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, οι εκλογές στην θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου 2018, πολύ νωρίτερα δηλαδή και από την πρόταση του αρχηγού του Εθνικιστικού Κόμματος, Ντ. Μπαχτσελί.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον κ. Μπαχτσελί και η σύσκεψη, επί 2,5 ώρες, του Ερντογάν με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του. Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε την κίνηση αυτή επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση.

Ωστόσο, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η «βόμβα» που εξαπέλυσε έχει σχέση και με τις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του και του δίνουν άνετη επικράτηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, που χρειάζεται 50% + 1 για να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, έχει αυτή την ώρα τη στήριξη του 55% με 60% των ψηφοφόρων. Η οικονομική κατάσταση μπορεί να είναι δραματική, ωστόσο καλύπτεται περίτεχνα από τον πόλεμο κατά των Κούρδων στη Συρία αλλά και από τις εθνικιστικές κραυγές του Σουλτάνου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν ενδεχομένως φοβήθηκε μην «σκάσει» η οικονομία μέχρι το 2019 και προχωρά τώρα σε εκλογές εκτιμώντας ότι η νίκη του είναι σίγουρη εξαιτίας της ακραίας ρητορείας που ελκύει μεγάλο μέρος του τουρκικού λαού.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν οι προκλήσεις της Αγκυρας κατά της Ελλάδας μέχρι τις εκλογές τουλάχιστον. Και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχεια μετά τις εκλογές. Αν δηλαδή ο κ. Ερντογάν θα προχωρήσει ανενόχλητος στη Συνταγματική Αναθέωρηση που θα τον καταστήσει πανίσχυρο.

Το σκεπτικό του Ερντογάν

Μέχρι χθες, το κυβερνών κόμμα δήλωνε ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές και αυτό είναι η αρχή του κόμματος, δήλωναν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρόεδρος.

Ο κ. Ερντογάν αιτιολόγησε την απόφαση να δεχθεί την πρόταση του κ. Μπαχτσελί με τον οποίο, όπως είναι γνωστό, έχουν αποφασίσει να συμπράξουν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές με κοινό υποψήφιο τον ίδιο τον κ. Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως το κόμμα του, παρά το ότι μετά το περσινό δημοψήφισμα το νέο προεδρικό σύστημα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τις εκλογές του 2019, με αποτέλεσμα η παρούσα διοίκηση να δυσλειτουργεί, ήταν πεπεισμένο ότι πρέπει να εξαντληθεί η εντολή του λαού.

Η πρόταση όμως του κ. Μπαχτσελί, όπως τόνισε ο κ. Ερντογάν, τους βρήκε σύμφωνους, καθώς οι εξελίξεις στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή πιέζουν και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις, φαίνεται λογική και προς όφελος της χώρας. Έτσι υιοθετήθηκε η επίσπευση των εκλογών στη συντομότερη δυνατή ημερομηνία που επιτρέπει η νομοθεσία.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουν από την Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προεδρικού συστήματος, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Νομικοί τονίζουν ότι ίσως κάποιοι νόμοι να μην προλάβουν να ψηφιστούν από τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024