Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πού ποντάρει ο Ερντογάν με τις πρόωρες εκλογές

Πού ποντάρει ο Ερντογάν με τις πρόωρες εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για τη συμμαχία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς τα ποσοστά τους κυμαίνονται από 50-60%

Αλεξάνδρα Φωτάκη

Μπορεί Ερντογάν και Μπαχτσελί να επικαλούνται για την κήρυξη των πρόωρων εκλογών την εφαρμογή του νέου συντάγματος και την απόδοση στον πρόεδρο του συνόλου των εξουσιών που προβλέπονται μετά την συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο οι λόγοι είναι μάλλον πιο σύνθετοι.

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για τη συμμαχία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς τα ποσοστά τους κυμαίνονται από 50-60%, κάτι που το 2019 ίσως να έχει ανατραπεί πλήρως, με διάφορους παράγοντες να συντελούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάχθηκε αρχικά και το κόμμα της «κεμαλικής» αντιπολίτευσης, CHP, με τον πρόεδρό του, ωστόσο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να υπογραμμίζει ότι οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνουν υπό καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», κάτι που ωστόσο μάλλον δεν θα γίνει, αφού η ίδια κατάσταση θα ισχύει και κατά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η σπουδή του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του κόμματος των γκρίζων λύκων, του ΜΗΡ, την οποία υιοθέτησε ο Ρ.Ερντογάν και ανακοίνωσε την απόφαση του για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 24 Ιουνίου 2018 έχει συγκεκριμένους λόγους που την υπαγορεύουν και την καθιστούν έως και «υποχρεωτική» για την επιβίωση της απόλυτης κυριαρχίας του Ερντογάν στην πολιτική σκηνή.

Οικονομία

Μπορεί η τουρκική οικονομία να παρουσιάζει ανάπτυξη, ακόμα και το 2017, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα και η «φούσκα» απειλεί να «σκάσει». Το έλλειμμα στα οικονομικά, ο πληθωρισμός, και τα χρέη του δημοσίου τομέα αυξάνουν συνεχώς, ενώ την ίδια στιγμή οι πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα απέναντι στο ευρώ και το δολάριο, δεν δείχνουν να σταματούν.

Η αβεβαιότητα στην οικονομία της Τουρκίας μεγαλώνει, ενώ απειλείται να αποδειχθεί σε μία φούσκα με καταστροφικές συνέπειες για τα ποσοστά της συμμαχίας Ερντογάν – Μπαχτσελί, απειλώντας την κυριαρχία του «Σουλτάνου».

Αφρίν και Συρία

Αυτή την περίοδο το «εθνικό» (έως εθνικιστικό) φρόνημα στην Τουρκία παραμένει αρκετά υψηλό, δεδομένων των επιτυχιών στο Αφρίν, σε μία εκστρατεία η οποία πραγματοποιήθηκε στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και της «κάθαρσης» των συνόρων από τις «απειλές» των κουρδικών δυνάμεων του ΡΚΚ και του YPG.

Η κατάληξη ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφής, με δεδομένο ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία αντιδρούν στις συγκεκριμένες τουρκικές κινήσεις. Η εξαιρετικά ρευστή και ασταθής κατάσταση στη Συρία, επίσης, απειλεί την Τουρκία.

Οι Κούρδοι

Στην παρούσα φάση και όσο ισχύει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, μεγάλος αριθμός ηγετικών στελεχών και βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, μεταξύ των οποίων και Σελαχετίν Ντεμιρτάς βρίσκονται στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δηλαδή στο ΡΚΚ.

Ωστόσο η δυναμική του HDP, παρά το όποιο πλήγμα υπέστη μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών το 2015 -16 με το ΡΚΚ, εξακολουθεί να είναι ένας δύσκολος αντίπαλος που φτάνει περίπου το 10% στις δημοσκοπήσεις και ίσως σε περίοδο ομαλότητας να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο…

Επί του παρόντος οι ισχυρότεροι και πλέον εμφανείς λόγοι για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών εστιάζονται στον τομέα της οικονομίας, ωστόσο είναι σίγουρο ότι ο Ρ. Ερντογάν θέλει πάση θυσία να εξασφαλίσει την κυριαρχία του και την επόμενη πενταετία, χωρίς κανέναν αστάθμητο παράγοντα να τον απειλεί, με το αναθεωρημένο σύνταγμα που θα ισχύσει αμέσως μετά τις εκλογές να του δίνει απεριόριστες εξουσίες για τον απόλυτο έλεγχο του κράτους.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024