Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκαν 124 γονίδια που καθορίζουν το χρώμα μαλλιών

Ανακαλύφθηκαν 124 γονίδια που καθορίζουν το χρώμα μαλλιών

Τα γονίδια που επηρεάζουν την απόχρωση των μαλλιών επηρεάζουν και κάποιες μορφές καρκίνου, όπως το μελάνωμα

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε 124 γονίδια που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόχρωση των μαλλιών του ανθρώπου.

Η ανακάλυψη θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της γενετικής πολυπλοκότητας των υποκείμενων μεταλλάξεων που καθορίζουν το χρώμα στα μαλλιά και όχι μόνο, ενώ θα ενισχύσουν τη γνώση για παθήσεις όπως, ο καρκίνος του δέρματος, του προστάτη και των ωοθηκών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics, αν και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι κατά μεγάλο ποσοστό η ποικιλομορφία στο χρώμα των μαλλιών αποδίδεται σε κληρονομικούς παράγοντες, γενετικές μελέτες είχαν εντοπίσει περίπου 12 ή και περισσότερα σχετικά γονίδια.

Η νέα έρευνα έγινε με βάση ανάλυση στοιχείων DNA σχεδόν 300.000 ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής ενώ ελήφθησαν υπόψη και αυτοαναφορές για το χρώμα των μαλλιών. Τα στοιχεία προέρχονταν από τις βάσεις δεδομένων UK Biobank, 23andMe Inc., International Visible Trait Genetics Consortium και εταίρους τους.

Συγκρίνοντας το χρώμα μαλλιών με τις γενετικές πληροφορίες, οι ερευνητές εντόπισαν αρκετά εκατομμύρια περιοχές στο ανθρώπινο γονιδίων και έτσι βρήκαν τα 124 γονίδια που παίζουν ρόλο στο χρώμα των μαλλιών, εκ των οποίων τα 100 και πλέον δεν ήταν γνωστό ότι επηρεάζουν το χρώμα.

Οι επιστήμονες απέδειξαν επίσης ότι μπορούν να προβλέψουν με περισσότερη ακρίβεια την απόχρωση των μαλλιών.

Σύμφωνα με τον Τιμ Σπεκτορ του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, που είναι συγγραφέας της μελέτης, «η νέα μελέτη θα επηρεάσει αρκετά πεδία της βιολογίας και της ιατρικής. Επίσης θα συμβάλλει στην κατανόηση παθήσεων, όπως το μελάνωμα».

Κι αυτό διότι τα γονίδια που επηρεάζουν την απόχρωση των μαλλιών επηρεάζουν και κάποιες μορφές καρκίνου, ενώ κάποια άλλα που επίσης παίζουν ρόλο στην χρώση επηρεάζουν την πιθανότητα εκδήλωσης νόσου Crohn και άλλων παθήσεων του εντέρου.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι εκ φύσεως οι γυναίκες έχουν πιο ανοιχτόχρωμα μαλλιά από τους άνδρες και αυτό δείχνει ότι, στο πέρασμα του χρόνου και υπό την πίεση του εξωτερικού περιβάλλοντος και των πολιτισμικών επιρροών, τα γονίδια των δύο φύλων έχουν προσαρμοσθεί ανάλογα.

Ακόμα, οι γυναίκες ευρωπαϊκής καταγωγής έχουν διπλάσια πιθανότητα να είναι φυσικές ξανθές από ό,τι οι άνδρες ξανθοί. Από την άλλη, οι άνδρες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν μαύρα μαλλιά σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν γιατί συμβαίνει αυτό, κάνοντας λόγο για «ένα συναρπαστικό μυστήριο», το οποίο αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω. Όπως είπε ο Δρ Σπέκτορ στο BBC, «για κάποιο λόγο τα ξανθά γονίδια που μπορεί να υπάρχουν κατά τη γέννηση, επιμένουν στις γυναίκες, αλλά εξαφανίζονται στους άνδρες».

Έτσι, οι ξανθές γυναίκες μπορεί να γεννήσουν ξανθά κορίτσια ή ξανθά αγόρια, αλλά συχνά τα τελευταία, όταν μεγαλώνουν, δεν διατηρούν τα γενετικά καθορισμένα ξανθά μαλλιά τους. Αυτό συμβαίνει, επειδή στα αγόρια -αλλά όχι στα κορίτσια- απενεργοποιούνται συχνότερα εκ των υστέρων, μέσω των λεγόμενων επιγενετικών μηχανισμών, τα ξανθά γονίδια.

Μια πιθανότητα που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι για εξελικτικούς λόγους, καθώς οι ξανθές γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν επιτυχία στους άνδρες, ενώ αντίστροφα η αντίστοιχη επιτυχία με τις γυναίκες συμβαίνει περισσότερο στους μελαχρινούς από ό,τι στους ξανθούς άνδρες.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024