Οδικό χάρτη για πιο αποδοτικές εξαγωγές των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, σημειώνοντας το έλλειμμα που παρουσιάσουν συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Το κενό εξωστρέφειας που παρουσιάζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, που εξέδωσε οδικό χάρτη για την αύξηση των αντίστοιχων ποσοστών.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ υπογραμμίζει πως το γενικότερο επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση κατά το β’ εξάμηνο του 2017, οδηγώντας στην άνοδο του δείκτη εμπιστοσύνης των ΜμΕ κατά 14 μονάδες.

Παράλληλα, η νέα μελέτη που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας εστιάζει στην αποκρυπτογράφηση της δυναμικής των εξαγωγών αγαθών από τις ελληνικές ΜμΕ -τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης, όσο και για την προοπτική της επόμενης πενταετίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε σε δείγμα 600 επιχειρήσεων, μία στις τρεις ελληνικές ΜμΕ που έχουν ως δυνητικό αντικείμενο τις εξαγωγές αγαθών (κατά κύριο λόγο, επιχειρήσεις των κλάδων της βιομηχανίας και χονδρεμπορίου) είναι εξωστρεφής. Είναι επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι άνω του ½ των εξαγωγικών ΜμΕ κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οι αναλυτές της ΕΤΕ, επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει η δυναμική στον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα για να επιτευχθεί μία σταδιακή σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Όπως φαίνεται από την έρευνα, οι «στρατηγικοί εξαγωγείς» χαρακτηρίζονται από δύο στοιχεία:  (α) έχουν διαχρονικά ως στρατηγική τους προτεραιότητα την κατάκτηση μεριδίων στις αγορές του εξωτερικού και (β) κατάφεραν να αυξήσουν την εξωστρέφειά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης (με τις εξαγωγές να καλύπτουν πλέον το 34% των πωλήσεών τους από 19% το 2008).

Οι βασικές πρακτικές που ακολουθούν είναι:

  • Ισχυρή στόχευση στην αποτελεσματική διαχείριση κόστους (δηλώνοντας ότι έχουν κατακτήσει πλεονέκτημα σε όρους μισθολογικού και ενεργειακού κόστους) και στην υιοθέτηση συσκευασίας υψηλής ανταγωνιστικότητας (υποδηλώνοντας υψηλή επένδυση σε marketing, branding και προώθηση).
  • Έμφαση στην αξιοποίηση των δομών clusters και των πλεονεκτημάτων δικτύωσης και συνεργειών που αυτά προσφέρουν.
  • Προτεραιότητα σε αναπτυγμένες αγορές Δυτικής Ευρώπης και Αμερικής, στις οποίες τα αποτελέσματα της έρευνάς μας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Παράλληλα, η έρευνα της ΕΤΕ εντόπισε ΜμΕ με σημαντικές δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών τους.

Συγκεκριμένα, υφίσταται ένα μερίδιο της τάξης του 11% του τομέα (καλύπτοντας το 17% των πωλήσεων) που έχει κάποια εξαγωγική δραστηριότητα και ένα επιπλέον μερίδιο της τάξης του 15% του τομέα (καλύπτοντας το 12% των πωλήσεων) το οποίο, αν και δεν εξήγαγε κατά τη διάρκεια της κρίσης, δηλώνει ότι έχει θέσει την εξωστρέφεια ως στρατηγική προτεραιότητα για την επόμενη πενταετία.

«Αν υπάρξει συνεπής, ταχεία και συντονισμένη στρατηγική υιοθέτησης των παραπάνω βέλτιστων πρακτικών από τη μερίδα αυτή των «δυνητικά στρατηγικών» εξαγωγέων, τότε η σταδιακή σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους εξωστρέφειας κρίνεται εφικτή» σημειώνει η έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, συμπληρώνοντας πως «παράλληλα, κατά την πορεία πραγματοποίησης αυτής της δυναμικής, πιθανότατα θα απαιτηθούν συγχωνεύσεις μεταξύ των ΜμΕ και ενίσχυση των διόδων πρόσβασης σε πηγές ρευστότητας».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr