Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα

To ΓΕΕΘΑ αγνοεί το γεγονός και για ποια βραχονησίδα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Πιθανότατα, όμως, πρόκειται για τη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, όπου η ελληνική σημαία υψώθηκε την περασμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία τριών νεαρών

Νέο επεισόδιο στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις έρχεται να προστεθεί σήμερα, Δευτέρα. Ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι κατέβηκε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, την ώρα που το ΓΕΕΘΑ δηλώνει άγνοια εάν σημειώθηκε όντως τέτοιο περιστατικό. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι τρεις νεαροί την περασμένη Παρασκευή ύψωσαν μια ελληνική σημαία σε βραχονησίδα που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας, και πιο συγκεκριμένα στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε την ελληνική σημαία

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε τη Δευτέρα πως η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα. Ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε πως η ελληνική πλευρά συνεχίζει την προκλητικότητα, και μίλησε για μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρενέβη η ακτοφυλακή και κατέβασε την ελληνική σημαία.

«Συστήνουμε  στην Ελλάδα», πρόσθεσε,  «να μείνει μακριά από προβοκάτσιες» .

«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλιές παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία σε βραχονησίδα ανοικτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να απέχει από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=30&v=kkg1SJZQRrU

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Γιλντιρίμ μιλώντας για τα νησάκια Ντιντίμ, αναφέρθηκε σε δύο βραχονησίδες, που βρίσκονται ανατολικά από το Φαρμακονήσι, στα ανοιχτά της πόλης Ντιντίμ, στην επαρχία του Αϊδινίου. Είναι περιοχές που εδώ και καιρό η Αγκυρα αμφισβητεί κι έχει «γκριζάρει».

Οι «γκρίζες» νησίδες

Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές» από την Άγκυρα.

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Αν και το ΓΕΕΘΑ δε γνωρίζει για ποια βραχονησίδα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, φαίνεται ότι πρόκειται για τη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.

Η νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς

Σύμφωνα με το samos24.gr, στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, ύστερα από πρωτοβουλία τριών νεαρών από τους Φούρνους Κορσεών, υψώθηκε η ελληνική σημαία, στο ψηλότερο σημείο της νησίδας, την Παρασκευή 13 Απριλίου.

Ο Μικρός Ανθρωποφάς είναι μια ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας και ενδεχομένως να είναι αυτή η βραχονησίδα για την οποία μιλά ο Γιλντιρίμ.

Οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού έρχονται σε συνέχεια των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, παρά το γεγονός ότι ο Μπ. Γιλντιρίμ πριν από λίγες ημέρες είχε τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα για να συλλυπηθεί για τον άτυχο σμηναγό του Μιράζ. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε να σταματήσουν οι προκλητικές δηλώσεις, κάτι που προφανώς ο τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να μην τηρήσει.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024