«Σοβαρή υποτροπή στους τομείς της δικαιοσύνης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης» διαπιστώνει η Κομισιόν στην Τουρκία. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τονίζεται σε έκθεση της ΕΕ

Για σοβαρή οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου μιλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επικείμενη έκθεση προόδου για τις ενταξιακές προοπτικές της χώρας, όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ασκώντας σφοδρή κριτική στην Τουρκία η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπό τα σημερινά δεδομένα δεν προβλέπεται να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά των ήδη τεταμένων σχέσεων Τουρκίας-Βρυξελλών.

Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη έκθεση της Κομισιόν που έχεις τη διάθεσή της και η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη, γράφει: «Παρεμπόδιση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας έκφρασης και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την ΕΕ».

Σημειώνεται «σοβαρή υποτροπή στους τομείς της δικαιοσύνης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης» αναφέρεται σε νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, αναφορικά με την ετοιμότητα της Τουρκιάς για ένταξη στην ΕΕ, εκτιμώντας μάλιστα ότι υπάρχει σήμερα «σοβαρή οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν προβλέπεται να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Πάνω απ΄ όλα, η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει την τρέχουσα αρνητική τάση στο κράτος δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσει με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αποδυνάμωση του αποτελεσματικού διαχωρισμού των εξουσιών στο πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης συνεργασίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης», επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει για την κυβέρνηση στην Άγκυρα μια «σοβαρή υποτροπή στους τομείς της δικαιοσύνης, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας έκφρασης».

Επιπλέον, υπάρχουν περαιτέρω υποτροπές «σε αυξανόμενο αριθμό άλλων τομέων».

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς «η Τουρκία συνέχισε την απότομη επιδείνωση σε βασικούς τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με την «απόλυση δικαστών και εισαγγελέων, αλλά και με τις συνταγματικές αλλαγές να έχουν επίσης υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας».

Σχολιάζοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, από τις 15 Ιουλίου 2016 μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, στο έγγραφο τονίζεται ότι «έχουν ληφθεί δυσανάλογα μέτρα», όπως οι απολύσεις και οι συλλήψεις σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που εξακολουθεί να προκαλεί «σοβαρές ανησυχίες».

«Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» επισημαίνεται ακόμη στην έκθεση της ΕΕ.

Η στάση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ έχει προκαλέσει αμφιβολίες για το κατά πόσον η Άγκυρα επιθυμεί πραγματικά την ένταξή της στην Ένωση, όμως τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε πως στρατηγικός του στόχος παραμένει η εισχώρηση στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η έκθεση, όπως προαναφέρθηκε, είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτεί την Τρίτη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr