Πολλά χρόνια πριν, όταν οι λέξεις μνημόνιο, χρεοκοπία, κρίση δεν υπήρχαν στο λεξιλόγιο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει ένα ρητορικό ερώτημα: «Τι να επιλέξουμε; Βούτυρο ή κανόνια;» Η απάντηση ήρθε φυσικά με άκρως επικοινωνιακό τρόπο. Επέλεξε το «βούτυρο» και τις παροχές στους πολίτες αποκλείοντας τα «κανόνια» δηλαδή τα εξοπλιστικά πακέτα.

Αλλά μόνο στα λόγια καθώς ποτέ η αγορά οπλικών συστημάτων δεν σταμάτησε επί της ουσίας. Με τις ανάλογες μίζες εκατομμυρίων σαν κι αυτές που οδήγησαν στη φυλακή τον Ακη Τσοχατζόπουλου και τη σύζυγό του, τον Σμπώκο, τον Ζήγρα κ.λπ.

Μόνο όταν άρχισε η κρίση και για την προηγούμενη δεκαετία 2008 – 2018 σταμάτησε ο ξέφρενος ρυθμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ηταν τα μοναδικά χρόνια που οι έμποροι όπλων και οι αντιπρόσωποί τους στην Ελλάδα δεν είχαν… ελευθέρας στο Πεντάγωνο. Hταν όταν βρίσκονταν μεν στους διαδρόμους του υπουργείου αλλά απλά περιφέρονταν καθώς δεν είχαν καμιά τύχη να κλείσουν συμφωνίες.

Λεφτά δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν, όμως, τώρα που αχνοφέγγει η έξοδος από την κρίση οι αντιπρόσωποι αναθάρρησαν. Ειδικά στη φάση του πολεμικού παροξυσμού των τελευταίων εβδομάδων που συντηρούν οι Τούρκοι με τη βοήθεια του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ορισμένων μέσων ενημέρωσης και στρατιωτικών αναλυτών, επίτιμων απόστρατων, περιφερόμενων διαδρομιστών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κάποιοι νοσταλγούν τις εποχές όπου ένα μισάωρο ραντεβού του εμπόρου όπλων με τον υπουργό Αμυνας, πληρωνόταν αρκετές χιλιάδες ευρώ στον μεσάζοντα.

Και ξαφνικά ένας προαναγγελθείς «πόλεμος» με την Τουρκία, ένας συνεχόμενος παροξυσμός δηλώσεων και πολεμικών κραυγών, διαρκής ένταση στο Αιγαίο, αναχαιτίσεις και εμπλοκές, τραγικοί θάνατοι πιλότων.

Κι αν αυτό το επικίνδυνο κλίμα και ο διαρκής συναγερμός είναι αναμενόμενα όταν ο γείτονας είναι προκλητικός, τι γίνεται με όλους εκείνους τους αναλυτές που περιφέρονται και καταθέτουν τις απόψεις τους για τις επιχειρησιακές ικανότητες της Ελλάδας, τις ανάγκες της σε νέα όπλα, σε υπερσύγχρονα συστήματα, σε νέες πολεμικές μηχανές αέρος, θαλάσσης και ξηράς;

Πολλοί ήδη αναρωτιούνται αν η υποδαύλιση ενός νοσηρού πολεμικού  κλίματος συνδέεται με νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ που θα εκτελέσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Ένα πρόγραμμα που κατά πολλούς υπολογίζεται σε περισσότερα από 5 δις ευρώ.

Χαράς ευαγγέλια για τους εμπόρους όπλων και τις εταιρείες που κατασκευάζουν…  «κανόνια» λιώνοντας το «βούτυρο» σε μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ. Που η γενιά των 400 ευρώ είναι κανόνας και που οι απόμαχοι της ζωής έχουν μάθει να ζουν με συντάξεις πείνας; Όμως, τι να πουν όταν ο «πόλεμος» επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια όλων μας;

Τους τελευταίους μήνες πολλά έχουν ακουστεί για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις κι έχουν συζητηθεί με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν με:

 1. Αναβάθμιση 95 μαχητικών αεροσκαφών F 16. Οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς είναι σε προχωρημένο στάδιο και η συμφωνία έχει κλείσει. Είναι τα Block.50, Block. 52 και Block, 52+ Adv που μπορούν να αναβαθμιστούν σε επίπεδο F-16V
 2. Προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35. Εχει προταθεί η αγορά 20 αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.
 3. Υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300. Επίσης, εκσυγχρονισμός των αμερικανικών αντιαεροπορικών Patriot ύψους 55 εκατ
 4. Προμήθεια ελικοπτέρων. Εχει προταθεί η αγορά 60 ΟΗ – 58D Kiowa για την επιτήρηση των συνόρων και των νησιών.
 5. Υπήρξε και η φήμη για αγορά πυραύλων S – 400 αλλά οποιαδήποτε σκέψη δεν προχωρά.
 6. Αναβάθμιση Mirage – 2000. Η συγκεκριμένη πρόταση δε φαίνεται να προχωρά διότι είναι πανάκριβη η διαδικασία. Για κάθε ένα το κόστος φτάνει στην αγορά του μισού F-15. Για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, σαν κι αυτό που συνετρίβη πρόσφατα, οι ειδικοί τονίζουν ότι αποτελούν σοβαρό ελληνικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι δεν τα γνωρίζουν, είναι ταχύτατα, ευέλικτα και φέρουν υπερόπλα.
 7. Αγορά γαλλικών φρεγατών για κυριαρχία στις θάλασσες. Εχουν προταθεί οι FREMM με απόκτηση μέσω leasing.
 8. Προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV – MALE
 9. Προμήθεια νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους.
 10. Αντικατάσταση Α/Φ Τ-2 Ε, με νέο αεροσκάφος προχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης
 11. Επαναπιστοποίηση όπλων και υλικών.
 12. Εργοστασιακή συντήρηση οπλικών συστημάτων και οχημάτων υποστήριξης.