Η αλήθεια για τη μετά - μνημόνιο εποχή είναι ότι θα υπάρχει νέο πρόγραμμα, με αυστηρούς όρους και εποπτεία

Στις 30 Ιανουαρίου  2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης «σκότωσε την  τρόικα» όπως του είχε ψιθυρίσει στο αυτί  ο Γερούν Ντάισελμπλουμ . Τρία χρόνια αργότερα ο διάδοχος του στο υπουργείο Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να «σκοτώσει το μνημόνιο».

Γιάννης και Ευκλείδης  είναι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες με  ελάχιστα κοινά γνωρίσματα.  Ένα εξ αυτών είναι ότι διαθέτουν  μεγάλη άνεση στο να χρησιμοποιούν νέους εύπεπτους όρους προκειμένου να αντικαταστήσουν άλλους αρνητικά  φορτισμένους .

Ο Βαρουφάκης λοιπόν… βάφτισε «θεσμούς»  την τρόικα  η οποία παρότι άλλαξε όνομα συνέχισε να κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά που έκανε και στο παρελθόν.

Ο δε Τσακαλώτος…  τέλειωσε το μνημόνιο και το αντικατέστησε με ένα «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης» το οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του θα περιέχει και όρους (conditionality)  που όμως επί τους παρόντος δεν ξέρουμε πόσο αυστηροί θα είναι.

Με απλά λόγια με την ολοκλήρωση του τρέχοντος μνημονίου τον Αύγουστο θα υπάρξει μία νέα συμφωνία για ένα πρόγραμμα το οποίο θα περιέχει όρους, ( δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις) , θα παρακολουθείται από τους εταίρους και θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγών σε περίπτωση που δεν πιάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Και επιπρόσθετα το «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί  αφού λάβει έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Και ποια θα είναι η διαφορά με το σημερινό  μνημονιακό καθεστώς; Μία και ουσιώδης. Το νέο πρόγραμμα δεν θα συνοδεύεται από χρηματοδότηση μέσω του ESM (με κόστος κάτω από 1%) . H Ελλάδα απαλλαγμένη από τα δεσμά του μνημονίου θα βγει στις αγορές με επιτόκια μεταξύ 4% και 5%  για να εφαρμόσει το νέο («δωρεάν» για τους Ευρωπαίους) μνημόνιο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr