Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη θάλασσα της νότιας Σκύρου

Στη θάλασσα της νότιας Σκύρου

Τα ήρεμα νερά του κόλπου το πρωί καθρεφτίζουν τον ήλιο και το βράδυ το φεγγάρι

Ελίνα Τερζάκη

Κρεμαστό στην άκρη του βράχου το σπίτι της καπετάνισσας βλέπει γύρω πέλαγος. Τα ήρεμα νερά του κόλπου το πρωί καθρεφτίζουν τον ήλιο και το βράδυ το φεγγάρι. Η καπετάνισσα, έχω ακούσει, σηκώνεται τη νύχτα απ’ το κρεβάτι της και βγαίνει να δει το φεγγάρι που ανατέλλει.

Στη μέση του μοναδικού δωματίου βρίσκεται ένα αρχοντικό μικροσκοπικό σκυριανό τραπεζάκι με σκαλισμένες παραστάσεις. Στη βιβλιοθήκη, ναυτικά βιβλία που διάβαζε ο καπετάνιος όταν ζούσε, και παλιές φωτογραφίες τους όταν πρωτοήρθαν με την κυρά στο νησί.

Προσωρινά, είναι εδώ το ορμητήριό μου για τις ακρογιαλιές της νότιας Σκύρου. Πολύ κοντά, στις Αχερούνες, υπάρχει καταδυτικό κέντρο. Βουτάμε πότε ανατολικά και πότε δυτικά, ανάλογα με τον καιρό.

Η πιο εντυπωσιακή βουτιά είναι στον Πεύκο. Διαυγή νερά, καταγάλανα. Ο βυθός κάνει σκαλοπάτια που σιγά-σιγά βαθαίνουν. Στο καθένα απ’ αυτά, ψιλή άμμος, πυκνά σκουροπράσινα φύκια, τρυπούλες στα βράχια, ασημόγκριζα ψάρια και μπλε ή ασπρόμαυρα γυμνοβράχια.

Οι σαργοί κοιτούν θαρρετά με γουρλωτά μάτια, οι γλώσσες και οι δράκαινες καμουφλάρονται επιδέξια στην άμμο. Οι κίτρινες κεραίες των αστακών κουνιούνται μπροστά στην έξοδο της τρύπας τους. Δαντελωτά χταπόδια τυλίγουν και ξετυλίγουν τα πλοκάμια τους γύρω απ’ το κεφάλι τους, για να προωθηθούν με αυτόν τον τρόπο πίσω από το ψάρι που κυνηγούν.

Σφίγγω το φακό μου. Μια φορά, ένα απ’ αυτά τον είχε πάρει, αφού μου έπεσε, και τον τραβούσε από τη λαβή κατά μέσα στην τρύπα του. Νομίζω, το εντυπωσίαζε το γυαλιστερό τζαμάκι, το οποίο όμως ήταν πολύ φαρδύτερο απ’ την είσοδο της φωλιάς, και το χταπόδι ματαιοπονούσε, παρά τα δυνατά τραβήγματα, να το χωρέσει στην τρύπα.

Για κολύμπι και ηλιοθεραπεία μού αρέσει η Κολυμπάδα, μια πολύ μεγάλη βοτσαλωτή ακρογιαλιά με απέραντο μπροστά τον ορίζοντα. Στα κάτασπρα βότσαλα λαμπυρίζουν μικρές αλατισμένες σταγόνες. Τις πολύ ζεστές ώρες βρίσκω σκιά κάτω από ροζ πικροδάφνες, που φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα. Πού και πού, μ’ ένα μυτερό βότσαλο, ξεκολλάω και τρώω καμιά πεταλίδα απ’ τους βράχους. Είναι δροσερές, μεγάλες και νόστιμες, αφού εδώ βρισκόμαστε σε ανοιχτό πέλαγος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024