Τελικά φαίνεται πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα εθνικά και ιδίως στα ελληνοτουρκικά έχουν ένα αποτέλεσμα: τονώνουν το καταρρακωμένο ηθικό των παραζαλισμένων βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ηταν φανερό από την στάση και τις φράσεις που εκστόμισε το πρωί της Τετάρτης ο βουλευτής Βέττας του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε μεταξύ των άλλων ότι καλώς κυκλοφορεί στις θάλασσες και τα βουνά με στολές παραλλαγής ο Καμμένος, αφού «υπουργός Αμυνας είναι, δεν είναι μπαλαρίνα» και γεμάτος υπερηφάνεια μας ενημέρωσε ότι στην Ρω ενεργήσαμε «με μαγκιά».

Η μαγκιά ήταν από την πρώτη στιγμή η βασική «αρετή» του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε εκδηλωθεί από τότε που θα μας παρακαλούσαν για να μας δανείσουν, ή με τα «ε, και τι έγινε;» του Αλέξη Τσίπρα είτε για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, είτε από την Σένγκεν.

Είναι όμως η μαγκιά αυτή καλή μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Πολύ εσωτερική. Ισα για να τα λένε μεταξύ τους οι ένοικοι του Μαξίμου, της Κουμουνδούρου και μερικών υπουργικών και βουλευτικών γραφείων. Γιατί την μαγκιά τους δεν φαίνεται να την αντιλαμβάνονται ούτε οι σύμμαχοι, ούτε οι εταίροι, ούτε οι Τούρκοι.

Πολύ περισσότερο αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί μία νευρική και αμήχανη κυβέρνηση, η οποία ακόμη δεν έχει ιεραρχήσει τις προτεραιότητες και δεν διαθέτει ένα συνεκτικό σχέδιο αντίδρασης στις τουρκικές μαγκιές.

Το κακό είναι ότι η αντίληψη αυτή εξαπλώνεται και υιοθετείται από κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, τα οποία κάνουν ότι λησμονούν μία κρίσιμη λεπτομέρεια: στην Τουρκία κρατούνται εδώ και ενάμιση μήνα δύο Ελληνες στρατιωτικοί. Ο Πρωθυπουργός τους έστειλε τις προάλλες χαιρετίσματα στο twitter, αλλά πέραν αυτού ουδέν. Ούτε και διαφαίνεται αυτήν την στιγμή πώς και πότε απελευθερωθούν.

Όσο λοιπόν διάφοροι καυχώνται για τις μαγκιές στο Αιγαίο και αλλού, καλό θα είναι να θυμούνται τι προέχει αυτήν την στιγμή, να αναλογιστούν την κρισιμότητα της περιόδου και να καταστρώσουν ένα σχέδιο απεγκλωβισμού της χώρας, χωρίς απώλειες. Εδώ σε θέλω, μάγκα μου…