Ο φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών Βασίλης Δημάκης βρίσκεται στην 27η ημέρα απεργίας πείνας και δίψας, διεκδικώντας εκπαιδευτική άδεια

Σε παρέμβαση, προκειμένου να υπερασπιστεί την απόφαση να μην δοθεί εκπαιδευτική άδεια στον κρατούμενο απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη, προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος, όπως σημειώνει άλλωστε και στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο επιχειρεί να εξηγήσει γιατί δεν δόθηκε η εκπαιδευτική άδεια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επικαλείται τη δράση του κρατούμενου και επιπλέον υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία του φοιτητή για τις σπουδές του. Δεν εξηγεί ωστόσο γιατί δεν προκρίνεται η λύση με το βραχιολάκι.

Καταλήγει, πάντως, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι «η προστασία της ζωής βέβαια αποτελεί σε κάθε περίπτωση ύψιστο αγαθό που θα προστατευθεί με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο του νόμου».

Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Δημάκης βρίσκεται στην 27η μέρα απεργίας πείνας και δίψας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του.

Στοχευμένη προσπάθεια εξόντωσης καταγγέλλει ο Βασίλης Δημάκης

Συγκεκριμένα, στις εξηγήσεις – παρέμβασή του το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «η εκπαίδευση, σ’ όλες τις βαθμίδες, έχει αναχθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε βασικό εργαλείο της σωφρονιστικής πολιτικής».

«Η πολιτική αυτή, που επιστεγάστηκε με τον πρόσφατο νόμο 4521/2018 (άρθρο 31), συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης σ’ όλη την Ελλάδα και έχει βοηθήσει εκατοντάδες κρατουμένους στην προσπάθειά τους για επανένταξη» προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης διευκολύνθηκε με κάθε μέσο και με μεγάλες προσπάθειες των υπηρεσιών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να ολοκληρώσει το σχολείο, να δώσει εξετάσεις και να πετύχει την εισαγωγή του σε ΑΕΙ, τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης συμπληρώνοντας: «Γι’ αυτό μετήχθη στη φυλακή Κορυδαλλού ώστε να διευκολυνθεί στις σπουδές του και πράγματι του εξασφαλίστηκε, όπως και σε πολλούς ακόμα κρατουμένους, η δυνατότητα στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια απερρίφθη από το πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής, καθώς η φοίτησή του είναι δυνατή εξ’ αποστάσεως, ενώ οι σπουδές στο συγκεκριμένο Τμήμα δεν απαιτούν φυσική παρουσία.

»Απόδειξη αυτού αποτελεί η επιτυχία του στα μαθήματα του 1ου εξαμήνου. Η φοίτησή του, λοιπόν, είναι εξασφαλισμένη. Όμως, η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι το πρόσχημα για προνομιακή μεταχείριση. Κατά τον νόμο, η συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων δεν σημαίνει ότι ο κρατούμενος αυτοδικαίως δικαιούται εκπαιδευτική άδεια, καθώς συνεκτιμώνται πολλά επιπλέον στοιχεία, μεταξύ των οποίων είναι και η προσδοκία για καλή χρήση της άδειας.

»Προϋπόθεση της άδειας αποτελεί η εμπιστοσύνη που μπορεί να δείξει η πολιτεία στον καταδικασμένο ότι θα επιστρέψει στη φυλακή και ότι δεν θα τελέσει νέα εγκλήματα. Η επίδοση στα μαθήματα προφανώς και δεν είναι από μόνη της επαρκής εγγύηση γι’ αυτό. Όλες οι περιπτώσεις κρατουμένων, εξάλλου, δεν είναι ίδιες».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει ότι ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης: είχε αποφυλακιστεί κατά το παρελθόν με υφ’ όρον απόλυση την οποία και παραβίασε, καθώς συνέχισε την εγκληματική δράση του, τελώντας νέο κακούργημα (ένοπλη ληστεία), έλαβε κατά το παρελθόν τακτική άδεια, την οποία επίσης παραβίασε, καθώς δεν επέστρεψε στη φυλακή, ενώ κατά την κράτησή του έχει τελέσει και πειθαρχικά παραπτώματα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης καταλήγει σημειώνοντας ότι «η υπόθεση, μετά από προσφυγή του κρατουμένου, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ξεκάθαρα ορίζει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης στο θέμα. Η προστασία της ζωής βέβαια αποτελεί σε κάθε περίπτωση ύψιστο αγαθό που θα προστατευθεί με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο του νόμου».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr