Για το μέλλον της ΕΕ, τις γεωπολιτικές διεργασίες διεθνώς, τον Φιντέλ Κάστρο και τον ρόλο των ηγετών μίλησε ο  πρώην διευθυντής της Le Monde Diplomatique, Ιγνάσιο Ραμονέ.

Ο κ. Ραμονέ που βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα για την εκδήλωση «Βενεζουέλα – Αλήθειες και προπαγανδιστικοί μύθοι», μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για μία σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για το συγκεκριμένο ζήτημα δήλωσε αισιόδοξος λέγοντας πως «μόνον προς το καλύτερο μπορεί να πάει».

Αντίθετα, εκτιμά ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, που «εκδηλώθηκε με πολύ δυνατό τρόπο με το Brexit» και με τον ευρωσκεπτικισμό. «Είναι η πρώτη φορά που η κρίση έχει μεταφραστεί για τις ευρωπαϊκές μάζες σε πόνο» σημειώνει. Επιπλέον θεωρεί ότι η ΕΕ είναι μια πολιτική ύπαρξη χωρίς ηγεσία που να μπορεί να «ξαναμαγέψει» την ευρωπαϊκή κοινωνία.

Αναφερόμενος στον ρόλο των social media στις εκλογές και γενικότερα στην ενημέρωση και τη διαμόρφωση γνώμης, τονίζει ότι ο δημοσιογράφος σήμερα είναι ίσως πολύ πιο σημαντικός από ποτέ. «Επειδή τώρα η σύγχυση είναι μεγαλύτερη, είναι πολύ σημαντικό ο δημοσιογράφος να έρθει να διαφωτίσει, … σαν τον Διογένη, με το λυχνάρι του να ψάχνει για την αλήθεια. Αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο» λέει.

Μιλώντας για την εκδήλωση για τη Βενεζουέλα, που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ικανοποίησή του για το ότι υπάρχει ένα κίνημα από πολίτες στην Ελλάδα, που προσπαθούν να επαναφέρουν την αλήθεια για τη Βενεζουέλα, πράγμα που -όπως είπε- δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Προσέθεσε ότι δέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση να συμμετάσχει στην εκδήλωση γιατί θεωρεί ότι υπάρχει μια έλλειψη σοβαρής ενημέρωσης για αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια καμπάνια των ΜΜΕ κατά της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Ο Ιγνάσιο Ραμανέ διετέλεσε επί σχεδόν μια εικοσαετία διευθυντής στη Le Monde Diplomatique. Σήμερα γράφει άρθρα στη Le Monde Diplomatique της Ισπανίας και έχει εκδώσει σειρά βιβλίων.