Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τους χαρίσαμε χρόνια τσάμπα

Τους χαρίσαμε χρόνια τσάμπα

Ο υπερπληθυσμός στις φυλακές, ο νόμος Παρασκευόπουλου και πώς μπορούν να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα με εξαγορά ποινών

Πριν την ψήφιση του περιβόητου Νόμου Παρασκευόπουλου, οι κρατούμενοι σε όλες τις Φυλακές της Xώρας ξεπερνούσαν τις 12.000. Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του Νόμου και περίπου 10.000 αποφυλακίσεις, μπορεί ο αριθμός των κρατουμένων να ισορρόπησε γύρω στις 9.000, όμως, καθημερινά, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να αποφυλακίζονται στυγνοί εγκληματίες, με τις ευλογίες του Νόμου, στο όνομα της θρυλούμενης «αποσυμφόρησης» – στους 3.000 υπολογίζει η ΕΛ.ΑΣ. εκείνους που «επέστρεψαν» στη Φυλακή.

Τα παραδείγματα γνωστά και τραγικά, καταδικασθέντων που αποφυλακίστηκαν και επανήλθαν στην «ενεργό» δράση: Ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη, οι εκτελεστές της Ύδρας, ο ληστής με το σίδερο.
Υπάρχουν, άραγε, τρόποι, να καταπολεμηθεί, μεν, ο υπερπληθυσμός των φυλακών, χωρίς, όμως, να πλήττεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα; Υπάρχει και μάλιστα μπορεί να αποφέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία: Σύμφωνα με στοιχεία, από τους περίπου 9.000 φυλακισμένους, σχεδόν 1.500 κρατούνται για αδικήματα κλοπών, περίπου 150 για αδικήματα απάτης, 400 περίπου αλλοδαποί για το αδίκημα της παράνομης εισόδου στην χώρα και περίπου 700 για διάφορα άλλα, παρόμοιας – χαμηλής – απαξίας εγκλήματα.
Είναι βέβαιο πως οι Δικαστικοί λειτουργοί που έχουν υπό την εποπτεία τους τα κατά τόπους σωφρονιστικά ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν τις περιπτώσεις εκείνες των κρατουμένων, που δύνανται να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, πληρώνοντας το υπόλοιπο της ποινής τους.

Με τον τρόπο αυτό, θα σταματούσε η αδιάκριτη αποφυλάκιση μεγαλοεγκληματιών – τώρα αρκεί η διάταξη του Εισαγγελέα της Φυλακής ότι συμπληρώθηκαν τα χρονικά όρια, οι δράστες ήπιων αδικημάτων θα είχαν την ευκαιρία να πληρώσουν το υπόλοιπο, το Κράτος θα μπορούσε να εισπράξει χρήματα και η κοινωνία θα γνώριζε πως το ευεργέτημα της αποφυλάκισης ισχύει μόνο για κάποιον που διέπραξε μικροέγκλημα και μάλιστα «πλήρωσε», τόσο με τη μεταφορική, όσο και με την κυριολεκτική έννοια.
Η λύση αυτή συνάδει με την κοινή λογική. Αλλά η κοινή λογική απουσιάζει.

H Σοφία Νικολάου είναι δικηγόρος (www.sofianikolaou.com)

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024