Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα Πάθη του Χριστού και του... Μελ Γκίμπσον

Τα Πάθη του Χριστού και του… Μελ Γκίμπσον

Χτυπήθηκε όσο λίγες «θρησκευτικές» ταινίες, αλλά η δημιουργία του για τις 12 τελευταίες ώρες του Ιησού είναι ένα προσωπικό μανιφέστο

Αντισημιτικό. Βλάσφημο. Σπλάτερ. Τρομολαγνικό. Σαδομαζοχιστικό (αυτό το τελευταίο από τον Κρίστοφερ Χίτσενς). Και τι δεν είχε ακούσει ο Μελ Γκίμπσον το 2004 για τα «Πάθη του Χριστού», ταινία που έκτοτε καταχωρήθηκε στις αμφιλεγόμενες και «καταραμένες», παρόλο που τέτοιες μέρες θα έπρεπε να ανακινεί το ενδιαφέρον της κινηματογραφικής φυλής, μαζί με τον υπνωτιστικό πλέον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» και τον οικογενειακό «Μπεν Χουρ».

Η επίθεση που υπέστη ο Γκίμπσον αφορούσε την οπτική του απέναντι στον εβραίο Καϊάφα και τους Σανχέντριν, την απεικόνιση της βίας σε βάρος του Ιησού και τις σκηνοθετικές «αυθαιρεσίες» κατά την ανάγνωση των ευαγγελίων (ναι, εντάξει, πουθενά δεν αναφέρουν ότι ο Χριστός συντρίβει με το πόδι του ένα φίδι ή ότι ο σατανάς αφήνει κραυγή μεγάλη την ώρα της Σταύρωσης). Ούτε για το δάκρυ του ουρανού που κάποια στιγμή πέφτει στη Γη την ώρα του Πάθους άκουσε τα καλύτερα.

Βλέποντας πάντως ξανά, ύστερα από χρόνια, την ταινία θυμάται κανείς πόσο εμμονική έμοιαζε από τότε η κριτική. Ο Γκίμπσον παρέδωσε στο κοινό το πιο προσωπικό του «σεμινάριο», ένα μανιφέστο για το δικό του πάθος εντός της κινηματογραφικής βιομηχανίας, που τον ανέβαζε σαν τυποποιημένο μάτσο σταρ και τον κατέβαζε σαν αποτυχημένο σκεπτόμενο σκηνοθέτη. Η μαρτυρία του από συνέντευξη της εποχής ότι βούτηξε στον αλκοολισμό από τα 13 και είχε συνέχεια μπροστά του τα Πάθη του Χριστού σαν «καταπραϋντικό» θα αρκούσε από μόνη της, αλλά μαζί με τα ξερά καίγονταν και τα χλωρά.

Η ταινία του ήταν ένα μήνυμα μέσα στο μπουκάλι για τις στιμμένες λεμονόκουπες του Χόλιγουντ και την «κοσμική ουτοπία» που πρέπει να ζήσουν (δικά του λόγια) για να πάρει η καριέρα τους μπροστά. Το υστερόγραφο ενός σταρ που ήθελε να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί και ως αντιήρωας. Διόλου τυχαία η επόμενη δεκαετία θα ήταν η πιο δύσκολη για τον Γκίμπσον, που μπήκε στη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ, για ν’ αρχίσει να ξανακούγεται πρόσφατα, όταν ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζει το σίκουελ των «Παθών»!

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024