Η επίσημη υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία ταίριαζε σε έναν… τσάρο. Οι συνομιλίες που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν εξαιρετικά αναβαθμισμένες.
Η Μόσχα πούλησε του S – 400 στην Τουρκία. Συμβάλλει αποφασιστικά στην κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου προϋπολογισμού 20 δις.
Επίσης, στηρίζει τον Ερντογάν στον πόλεμο που άνοιξε στο Αφρίν. Ενώ όσοι ήλπιζαν στην Αθήνα, και ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ αυτών, ότι ο Πούτιν θα παρέμβει για τους Ελληνες στρατιωτικούς μάλλον απογοητεύτηκαν. Σιγή ασυρμάτου…
Το… ξανθό γένος το έκανε πάλι το θαύμα του για τον ελληνισμό. Ετσι για να ξέρουν όλοι όσοι προωθούν τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα για ποια ακριβώς βοήθεια πρέπει να μιλάμε. Τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό.
Οσοι πλασάρουν τους Ρώσους ως σωτήρες, επειδή είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι, επειδή εκτιμούν τους Ελληνες κι άλλα τέτοια αστεία σενάρια, καλύτερα να το ξανασκεφτούν.
Οι business είναι business κι όποιος δεν το έχει καταλάβει το μόνο που κάνει είναι να ζημιώνει τη χώρα.
Θυμόμαστε όλοι πολύ καλά τα ανοίγματα προς τη Μόσχα εκείνες τις μαύρες μέρες του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θυμόμαστε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να περιμένει τα 3 ή 5 δις που θα έρχονταν σε ρούβλια για να μην έχουμε κανέναν δανειστή ανάγκη.
Θυμόμαστε τον Καμμένο με τον άκρατο λαϊκισμό του (και τις ελπίδες ότι θα παίξει ηγετικό ρόλο στο… ρωσικό κόμμα) να περιμένει τον Πούτιν να μας σώσει από τη χρεοκοπία. Και ποιοι άραγε δεν θυμούνται ότι η ιστορία του ξανθού γένους που είναι μόνιμα ο σωτήρας της Ελλάδας, έχει καταντήσει η πιο μεγάλη παραμύθα από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Περιμένοντας τους Ρώσους και το 1821, περιμένοντάς τους και τώρα να μας γλιτώσουν από την κακή τρόικα ή τον ανεξέλεγκτο Ερντογάν.
Η πολιτική, η διπλωματία, η οικονομία, οι business δεν είναι συναισθήματα. Δεν μπορεί ένα κράτος να λειτουργεί με το πόσο συμπαθητικός, χριστιανικός ή αγαπητός λαός είναι ο άλλος.
Καλό είναι, λοιπόν, να κοιτάξουμε να στηριχθούμε στα ελληνικά πόδια κι όχι στα πόδια άλλων. Και να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε ηγέτες όπως ο Πούτιν, σύμφωνα και με πρόσφατη δημοσκόπηση.
Καλές οι συμμαχίες, οι φιλικές σχέσεις, οι προσεγγίσεις. Καλύτερη όμως είναι η επαφή με την πραγματικότητα.