Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Σύλληψη δημοσιογράφου για αναδημοσίευση άρθρου των New York Times

Αίγυπτος: Σύλληψη δημοσιογράφου για αναδημοσίευση άρθρου των New York Times

Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα έγραψε ότι προσφέρθηκαν πληρωμές και άλλα κίνητρα ή έγιναν απειλές σε αιγύπτιους πολίτες για να πάνε να ψηφίσουν

Μία ημέρα μετά τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο, όπου ο Άμπντελ Φάταχ ελ Σίσι κέρδισε δεύτερη θητεία συγκεντρώνοντας το 97% των ψήφων, άνδρες της αστυνομίας έκαναν έφοδο στα γραφεία ειδησεογραφικού ιστότοπου αργά το βράδυ της Τρίτης και συνέλαβαν τον αρχισυντάκτη του.

Νωρίτερα το Ανώτατο Συμβούλιο Ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης επέβαλε στον ιστότοπο Μεσρ αλ Αραμπία πρόστιμο ύψους 50.000 αιγυπτιακών λιρών (2.313 ευρώ) διότι αναδημοσίευσε άρθρο της εφημερίδας The New York Times, το οποίο αναφερόταν σε παρατυπίες που καταγγέλθηκαν κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

To Συμβούλιο κατηγόρησε την Κυριακή τον ιστότοπο για διασπορά ψευδών ειδήσεων. «Ο ιστότοπος όφειλε να ελέγξει την ακρίβεια των ειδήσεων ή να τις σχολιάσει», σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναφερόταν στο δημοσίευμα των Times.

Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα έγραψε ότι προσφέρθηκαν πληρωμές και άλλα κίνητρα ή έγιναν απειλές σε αιγύπτιους πολίτες για να πάνε να ψηφίσουν.

Ο Άντελ Σάμπρι, ο αρχισυντάκτης του ιστότοπου, συνελήφθη και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Ντόκι, σε προάστιο του Καΐρου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Μοχάμεντ Μουνίρ, διευθυντής του Μεσρ αλ Αραμπία, που είναι ένας από τους περίπου 500 ιστότοπους στους οποίους αποκλείστηκε η πρόσβαση μέσα στους τελευταίους μήνες στην Αίγυπτο.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας καταγγέλλουν ότι οι αιγυπτιακές αρχές έχουν αποδυθεί σε μια εκστρατεία καταστολής της ελεύθερης έκφρασης, ενώ οι αρχές αντιτείνουν ότι τα μέτρα που λαμβάνουν για την πρόληψη της διασποράς ψευδών ειδήσεων είναι απαραίτητα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024