Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης. Ερωτώμενος για την έκρηξη των κατασχέσεων (πάνω από 700 την ημέρα) μέσα στο 2017 και θέλοντας να δικαιολογήσει πώς μια αριστερή κυβέρνηση προβαίνει σε τέτοιο αναγκαστικό μέτρο ακόμη και για μικροποσά, απαντά:

«Δεν υπάρχουν κατασχέσεις, αλλά αφαίρεση χρημάτων από λογαριασμούς. Και συνεχίζει: «Μην το λέτε έτσι, άλλο είναι κατάσχεση. Κατάσχεση σημαίνει σου παίρνω χρήματα. Αλλο κατάσχεση χρημάτων, άλλο σου κλείνω το λογαριασμό».

Δημήτρης Σεβαστάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ερωτώμενος για τις περικοπές στις συντάξεις απαντά: «Οι συντάξεις… αναπλαισιώνονται».

Είναι δύο πρόσφατα περιστατικά προσπάθειας δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας στην οικονομία και την κοινωνία. Ανάλογες στιγμές αριστερής έμπνευσης είχαν κι άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που επέμεναν ότι οι συντάξεις δεν κόβονται από το 2015. Ή ακόμη και η μνημειώδης δήλωση του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου ότι τον συναντούν στο δρόμο και του δίνουν συγχαρητήρια για τις εισφορές.

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, να προσπαθούν οι κυβερνώντες να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, να δημιουργήσουν ψεύτικους παράδεισους και να κάνουν το άσπρο – μαύρο. Ολοι θυμόμαστε άλλωστε ότι και στο παρελθόν έχουν γίνει πιο χονδροειδείς προσπάθειες να πειστούν οι πολίτες για θέματα που δεν είχαν καμιά βάση. Εχει μείνει στην ιστορία εκείνο το 0% + 0% = 14% αύξηση την εποχή της διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τα παραμύθια είναι σχεδόν πάντα πιο ελκυστικά από την αλήθεια. Όταν η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης δεν είναι οι επιθυμητές, τότε εμφανίζονται οι λεξιπλάστες.

Η περικοπή είναι «αναπλαισίωση», η κατάσχεση γίνεται «αφαίρεση», το έγκλημα του εξαμήνου Βαρουφάκη γίνεται «πειραματισμός», οι υποσχέσεις για σκίσιμο των μνημονίων γίνονται «αυταπάτες».

Αλλά είπαμε. Δεν είναι τα παραμύθια χαρακτηριστικό μόνον αυτής της κυβέρνησης. Οσο υπάρχουν παραμυθάδες και όσο το ακροατήριο αρέσκεται στην ψεύτικη πραγματικότητα κι όχι στην αντιμετώπιση της αλήθειας, τόσο η χώρα αυτή θα κάνει βήματα προς τα πίσω.

Γράψτε το σχόλιό σας