Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΥΑΘ: Πιθανή νέα βλάβη στον ίδιο αγωγό - Εντός 2018 διαγωνισμός για την επέκταση του Αλιάκμονα

ΕΥΑΘ: Πιθανή νέα βλάβη στον ίδιο αγωγό – Εντός 2018 διαγωνισμός για την επέκταση του Αλιάκμονα

Δεν παραιτείται από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ, ο Γιάννης Κρεστενίτης, αφού δεν πιστεύει ότι θα λύσει το πρόβλημα. Πιθανή νέα βλάβη στον αγωγό, Εντός του 2018 σχεδιάζεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για το έργο επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα.

«Αν με την παραίτησή μου έλυνα το πρόβλημα της υδροδότησης, θα το είχα κάνει από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης σε ερώτηση αν σκέφτεται να παραιτηθεί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου στην οποία παρουσιάστηκαν τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στη διακοπή της υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με το Voria.gr, ο κ.Κρεστενίτης σημείωσε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία ακόμη βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να γίνει και ένας ευρύτερος σχεδιασμός, σε συνεννόηση με τους δήμους και την περιφέρεια, σπερίπτωση που βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης θα προκαλέσει τέτοια ή και μεγαλύτερη διακοπή στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Κρεστενίτης δεν παρέλειψε να ζητήσει εκ νέου συγγνώμη –το έκανε και το βράδυ της Κυριακής μέσω δημοσίευσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook– από όλους τους πολίτες και κυρίως από τις ευαίσθητες ομάδες πολιτών, για τις 6 ημέρες των κατά τη διάρκεια των οποίων η Θεσσαλονίκης δεν είχε νερό, ενώ ανακοίνωσε πως το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στην επόμενη συνεδρίασή του, θα συζητήσει δύο θέματα σχετικά: Πρώτον την ενίσχυση των κοινωνικών δομών ( π.χ. σχολεία), για να μπορούν να αντιμετωπίσουν μία ανάλογη κατάσταση και δεύτερον μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών.

«Μέχρι σήμερα ο αγωγός που φέρνει το νερό από την Αραβησσό, έχει πάθει μεγάλες βλάβες πέντε φορές, είναι ένας αγωγός που έχει μήκος 55 χιλιομέτρων, διάμετρο εσωτερική 1,65 μέτρων και ο οποίος λειτουργεί από το 1977. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι η βλάβη αυτή στον αγωγό, που είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα, δεν έγινε από λάθος χειρισμούς. Από τις πέντε βλάβες, με αυτή συμπεριλαμβανόμενη, οι τρεις οφείλονταν σε λάθος χειρισμούς», διευκρίνισε.

Επισήμανε, ότι θα ζητήσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο πραγματογνώμονα ούτως ώστε για να διαπιστωθούν τα αίτια της θραύσης του αγωγού.

Αναλυτικά επισήμανε: «Κανένας αγωγός ύδρευσης δεν συντηρείται όταν βρίσκεται σε λειτουργία, θα πρέπει να διακοπεί η παροχή. Άρα δεν υπήρχε θέμα προληπτικής συντήρησης», ενώ όσον αγορά την πρόληψη του προβλήματος «Δεν υπήρξαν ενδείξεις διαρροών πριν το πρωί της περασμένης Τρίτης. Το δίκτυο παρακολουθείται από τις πιέσεις στον αγωγό, τις στάθμες στις δεξαμενές και την παροχή νερού».

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπου η πόλη έμεινε με τα 2/3 των ποσοτήτων νερού που χρειάζεται, υπογραμμίστηκε ότι η διαχείριση δεν ήταν πολιτική, αφού έγινε δίκαιη κατανομή της τροφοδοσίας βάσει αφενός του νερού υπάρχοντος νερού στις δεξαμενές και αφετέρου των ιδιαιτεροτήτων του δικτύου υδροδότησης.

«Η πόλη έχει δύο χωριστά συστήματα, δύο χωριστά υδραγωγεία, το ένα τροφοδοτείται από την Αραβησσό και το άλλο από τον Αλιάκμονα. Αυτά προσπαθούμε να τα ενώσουμε με ένα συνδετήριο αγωγό, μήκους περίπου 500 μέτρων, έργο που θα είχε γίνει σε λίγους μήνες αλλά που κρατάει ενάμισι χρόνο λόγω της αρχαιολογικής ανασκαφής», είπε ο κ. Κρεστενίτης.

Η επέκταση του Αλιάκμονα

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ απάντησε επίσης στην κριτική που εκφράσθηκε, για την καθυστέρηση στην επαναπροκήρυξη του έργου επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού από τον Αλιάκμονα, το οποίο θα δημιουργήσει μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Εντός του 2018 σχεδιάζεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός.

«Το έργο αυτό (σ.σ η φάση Α2) μελετήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, έγινε ο διαγωνισμός το 2012, είχε αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης αλλά δεν προχώρησε η ανάθεση και ανακλήθηκε η ένταξή του στο ΕΣΠΑ(2007-2013) στις 28/7/2014. Εμείς αναλάβαμε τη διοίκηση το Μάιο του 2016, καταρτίσαμε και εγκρίναμε το Διαχειριστικό Σχέδιο Νερού της Εταιρείας το Σεπτέμβριο του 2016 που προβλέπει και άλλα 60 εκατ επενδύσεων στην αναβάθμιση δικτύων και στην αύξηση της χωρητικότητας των δεξαμενών.

Για τη χρηματοδότηση του έργου, η Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) έχει υποβάλλει αίτηση ένταξης στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά αν αυτή δεν ευοδωθεί, τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο εκτέλεσής του με ίδια κεφάλαια ή θα αναζητήσει πόρους για να το υλοποιήσει, όπως επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Γιάννης Κρεστενίτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διακοπή διαρκείας στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης.

Το εν λόγω έργο (φάση Α2) έχει πάντως διάρκεια κατασκευής 24 μηνών, μαζί με τη δοκιμαστική λειτουργία και μόνο μετά ξεκινά η περίοδος της αποδοτικής λειτουργίας, κάτι που σημαίνει ότι -από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος- οι Θεσσαλονικείς θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια για να απολαύσουν τα οφέλη μιας πιο μόνιμης και ασφαλούς λύσης στην τροφοδοσία της πόλης. Ο κ. Κρεστενίτης διευκρίνισε πάντως ότι καθότι πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό, δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις ή ενστάσεις, που μοιραία θα επιμηκύνουν την περίοδο αναμονής.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024