Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εθνική Ασφαλιστική και αναζήτηση ευθυνών

Εθνική Ασφαλιστική και αναζήτηση ευθυνών

Το ναυάγιο ενός σημαντικού deal και τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση επί ένα χρόνο με έναν διαγωνισμό να βρίσκεται στον αέρα

Μία από τις σημαντικές επενδυτικές κινήσεις στην χώρα φαίνεται ότι ναυαγεί παρά τον αρχικό ενθουσιασμό στην κυβέρνηση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που ανήκει στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.

Μπορεί να ακολουθήθηκε εδώ και ένα χρόνο περίπου μία διεθνής διαγωνιστική διαδικασία, όμως τα παιχνίδια και το παρασκήνιο έδιναν και έπαιρναν με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο σημερινό φιάσκο, καθώς ο υποτιθέμενος πλειοδότης η Exin Partners δεν συγκέντρωσε τα απαιτούμενα κεφάλαια βάσει του προτεινόμενου τιμήματος.

Να θυμίσουμε ότι η Exin Partners είχε προσφέρει 718 εκατ ευρώ για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής ποσό που είχε χαρακτηριστεί εξωπραγματικό από γνώστες και αναλυτές της ασφαλιστικής αγοράς.

Η κυβέρνηση που συμμετείχε μαζί με την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στην διαχείριση του όλου θέματος φαίνεται ότι παρασύρθηκε από την οκονομική επιφάνεια κάποιων ομογενών Ελληνοαμερικανών, καθώς και από τις πιέσεις του αμερικανικού παράγοντα μέσω του πρέσβη στην Αθήνα αλλά και του υπουργού εμπορίου για να κλείσει άμεσα το deal.

Οι ΗΠΑ όμως θέλουν να πετύχουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα εμποδίζοντας την επέλαση των Κινέζων στην Ευρώπη όπως της κινεζικής Fosun που ήταν ο δεύτερος πλειοδότης.

Η ελληνική κυβέρνηση άραγε τί περίμενε όταν έβλεπε ότι ο αρχικός πλειοδότης δεν είχε καν έτοιμο μετοχικό σχήμα, υπήρχαν ήδη αγωγές μεταξύ των συμμετεχόντων και λεφτά δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα για το προβλεπόμενο τίμημα;

Λίγη σοβαρότητα γενικά δεν βλάπτει καθώς τα θέματα τόσο ιδιωτικοποιήσεων όσο και πωλήσεων μεγάλων θυγατρικών ελληνικών τραπεζών είναι πολύ σοβαρά, περνούν λάθος μηνύματα στην αγορά και ενδέχεται να απειλήσουν και την σταθερότητα του συστήματος αν γίνουν με λάθος τρόπο.

Ευελπιστούμε ότι η διαδικασία και η πώληση θα ολοκληρωθεί είτε με διαπραγματεύσεις με τον κινεζικό όμιλο είτε με νέο διαγωνιστικό γύρο σε ένα εύλογο ρεαλιστικό τίμημα, αποφεύγοντας επενδυτικά σχήματα τα οποία τελικά δεν διαθέτουν καμία αξιοπιστία.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024