«Εφαλτήριο μιας δίκαιης ανάπτυξης το συνέδριο»

«Το συνέδριο αυτό οφείλει και μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο δίκαιης ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον, θα παράγει δουλειές, θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα και θα είναι ο οδικός μας χάρτης, ώστε όταν με το καλό τον Αύγουστο βγούμε στις αγορές δεν θα επανέλθουμε στις ίδιες πολιτικές που οδήγησαν στα μνημόνια και γι’ αυτό πρέπει να συγκρουστούμε» τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Μιλώντας στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Λαύριο, η περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε πως «η σημερινή διαδικασία είναι μια νίκη, κομμάτι μιας πρωτόγνωρης προσπάθειας που ξεκίνησε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με όλους τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου στις 3 Μαΐου του 2017. Ήταν μια συνάντηση ουσίας, που στόχευε στην εκπόνηση εθνικού σχεδιασμού παραγωγικής ανασυγκρότησης ενός momentum που η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Για πρώτη φορά δε μιλούν οι τεχνικοί σύμβουλοι των υπουργείων, μα το κάνουν οι μικρομεσαίοι, οι αλιείς, οι ακαδημαϊκοί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλία και να νομοθετήσει ένα ενάλιο καταδυτικό πάρκο για την ανατολική Αττική.

«Κ. πρωθυπουργέ, εδώ και τρία χρόνια, η περιφέρεια έχει καταθέσει πρόταση νόμου και έχει συστρατεύσει όλους τους δημάρχους και η πατρίδα μας πρέπει να αποκτήσει ένα τέτοιο πάρκο. Ποια άλλη χώρα έχει τέτοιο μήκος ακτογραμμής; Αυτό θα βάλει την Αττική και την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Δούρου αναφέρθηκε στα έργα που έχουν συντελεστεί στην περιφέρεια αλλά και σε εκείνα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Σε επίπεδο υποδομών μόνο στην ανατολική Αττική, εκτελούνται εξήντα έργα 34 εκατ. ευρώ και προγραμματίζουμε τη δημοπράτηση άλλων 115 έργων προϋπολογισμού 129 εκατ. ευρώ. Δεν είναι αρκετά αλλά γι’ αυτό συνεχίζουμε με τις ίδιες αρχές και με το ίδιο πείσμα, κόντρα στην παραπληροφόρηση και στα fake news» τόνισε.

«Ήρθαμε σε σύγκρουση με τα κατεστημένα»

«Από το 2014 ήρθαμε σε σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα και καταφέραμε να έχουμε περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης λυμάτων και δημιουργήσαμε νομικό πλαίσιο που έλειπε από την ανατολική Αττική και την πατρίδα δεκαετίες» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Όλοι αυτοί εντός και εκτός χώρας, που δεν θέλουν να υλοποιηθούν όλα αυτά που έχει ανάγκη η πατρίδα εδώ και δεκαετίες, έχουν δυο στόχους. Ο ένας, είναι η εξυπηρέτηση μικρότερων τοπικών ή μεγαλύτερων εθνικών οικονομικών συμφερόντων και ο άλλος, να πλήξουν ένα ηθικό υπόδειγμα που υπηρετούμε στην περιφέρεια Αττικής εδώ και τριάμισι χρόνια που για κάποιους έχει υπάρξει και μοντέλο διοίκησης. Στην περιφέρεια Αττικής συμβάλουμε άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών καταβολών διαφορετικών γενεών και αντιλήψεων που όμως έχουμε επιλέξει να εργαζόμαστε για κοινούς στόχους και να δίνουμε κοινές μάχες».

Συνεχίζοντας η περιφερειάρχης Αττικής είπε ότι στην περιφέρεια Αττικής «είμαστε αποφασισμένοι να συστρατευτούμε σε ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης και να χαλάσουμε τα σχέδια όλων εκείνων που καταστροφολογούν και υπονομεύουν σα να μην πήραν κανένα πολιτικό μάθημα από το παρελθόν. Οι ζωές των παιδιών μας είναι πάνω από την επανεκλογή κάθε αιρετού».

«Αν θέλουμε από τα αναπτυξιακά συνέδρια να θωρακισθεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να γίνει ο ιμάντας υλοποίησης, πρέπει να ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση που αν μου επιτρέψετε να είμαι η νονά του θα μπορούσε να φέρει το όνομα του Κλεισθένη, του θεμελιωτή της αθηναϊκής δημοκρατίας» τόνισε η κ. Δούρου και έκλεισε την ομιλία της με τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, πριν από πενήντα χρόνια, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του.

«Έρχεται μια στιγμή, που πρέπει κανείς να πάρει μια θέση που δεν θα είναι ούτε ασφαλής ούτε δημοφιλής. Πρέπει να το κάνει γιατί η συνείδησή του, του λέει ότι αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr