Αναγκαίο ένα Εθνικό Σχέδιο για την προώθηση του μητρικού θηλασμού
Την ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδίου για την προώθηση του μητρικού θηλασμού παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του σε ημερίδα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού με θέμα την παρουσίαση της Εθνικής Μελέτης συχνότητας και προσδιοριστικών παραγόντων Μητρικού Θηλασμού 2017.
Μαίρη Μπιμπή
Την ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδίου για την προώθηση του μητρικού θηλασμού παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του σε ημερίδα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού με θέμα την παρουσίαση της Εθνικής Μελέτης συχνότητας και προσδιοριστικών παραγόντων Μητρικού Θηλασμού 2017.
Ο κ. Ξανθός αναγνώρισε ότι η προαγωγή του μητρικού θηλασμού και η ενδυνάμωση της κουλτούρας της πρόληψης, της αγωγής υγείας, της έμφασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα, είναι πάρα πολύ κρίσιμοι και σημαντικοί παράγοντες αλλά «σήμερα, μετά από πάρα πολλά χρόνια αρχίζει σιγά – σιγά η πολιτεία να δίνει την προτεραιότητα που αξίζει σε αυτό το πεδίο», είπε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μέσω της αναμόρφωσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το νέο Βιβλιάριο Υγείας των Παιδιών που συνέταξε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού προάγεται τόσο η κουλτούρα της πρόληψης ενώ δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες στους γονείς σε θέματα προαγωγής της υγείας των παιδιών τους.
Επικαλούμενος στοιχεία από δύο έρευνες που έγιναν σε εθνικό επίπεδο το 2007 και το 2017, για τον μητρικό θηλασμό ο κ. Ξανθός είπε ότι η κρίση συνέβαλλε στην ενίσχυση του μητρικού θηλασμού και «αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αξιολογήσουμε και να το ενδυναμώσουμε».
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, τα περισσότερα νοσοκομεία είναι φιλικά προς τα βρέφη, καθώς η κατεύθυνση που έχει δοθεί ώστε να δίδεται έγγραφη συναίνεση της μητέρας σε περίπτωση που επιλέγει τη διακοπή του μητρικού θηλασμού.
«Προσπαθούμε να βάλουμε ορισμένες δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι αντικειμενική και τεκμηριωμένη επιλογή το να μη θηλάσει μία γυναίκα το παιδί της, αλλά νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, είναι ένα συνολικό, όπως σωστά έχει επισημανθεί, Εθνικό Σχέδιο για την προώθηση του μητρικού θηλασμού», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Και κατέληξε ότι, σήμερα υπάρχει ένα πλαίσιο που ευνοεί μια ολιστική οπτική και μία ολοκληρωμένη φροντίδα και το επόμενο διάστημα θα γίνουν βήματα απαραίτητα για να υπάρξει ένα δίχτυ κοινωνικής ανάπτυξης και ευημερίας.
health.in.gr
- Χιλή: Ανακοίνωσε ότι θα κλιμακώσει τις απελάσεις μεταναστών – Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση
- Ο Τραμπ ελπίζει ότι η Χεζμπολάχ θα τηρήσει την εκεχειρία που ήδη «παραβιάζει» το Ισραήλ
- Αϊτή: Ο μισός πληθυσμός και πλέον αντιμετωπίζει οξεία διατροφική ανασφάλεια
- Δικαστής επικρίνει τον Τραμπ για τη «θρασύτατη» προσπάθειά του να συνεχίσει την κατασκευή της αίθουσας χορού
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442